luni, iunie 17, 2024
AcasăEconomico-socialCristian Valer Beșeni a susținut o sesiune de informare privind campania națională...

Cristian Valer Beșeni a susținut o sesiune de informare privind campania națională de împăduriri

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, liberalul Cristian Valer Beșeni, a susținut, luni, o sesiune de informare privind oportunitățile de finanțare prin PNRR, pentru împăduriri.

Sesiunea s-a desfășurat în sala mare de ședințe a Prefecturii Satu Mare și au participat primarii din județ alături de: prefectul Radu Roca, subprefectul Altfatter Tamás, președintele Consiliului județean, Pataki Csaba, vicepreședintele Consiliului județean, Oliviu Buzgău, Dan Maxim, inspector-șef al Gărzii Forestire Oradea precum și reprezentanții autorităților publice locale și ai tuturor instituțiilor deconcentrate ale Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate măsurile și etapele importante pentru organizarea campaniei, dar și detaliile și beneficiile accesării programului de finanțare pentru împăduriri.

„Avem în total 6.606.618 de hectare de păduri în România, adică 27,7% din suprafața țării noastre. Dar trebuie să fim conștienți că nu toate județele au același nivel de acoperire, iar în județul Satu Mare avem doar 16% din suprafață împădurită. Totodată, media UE este de 39%, așa că putem și noi să ne îmbunătățim starea pădurilor”, a transmis Cristian Valer Beșeni, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Componenta PNRR pentru păduri și biodiversitate are alocare de 803 milioane de euro din care 730 de milioane euro sunt alocați pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri și 50 de milioane euro pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților. Beneficiarii finanțărilor care se vor acorda până în anul 2026 pot fi atât deținătorii publici de terenuri cât și cei privați (persoane fizice, companii, organizații neguvernamentale, alții).

“În sala de ședințe a Prefecturii Satu Mare am participat la întâlnirea cu potențialii beneficiari ai Programului de Împăduriri prin PNRR.
În fața unei numeroase asistențe am prezentat acest interesant și atractiv Program, demarat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Planul este să împădurim 56.700 de hectare la nivel național și să creăm 315 hectare de păduri urbane.

De asemenea, prin Programul de gestionare a împăduririi, statul român îi va compensa financiar pe cei care înființează noi suprafețe de pădure și le păstrează intacte până la atingerea maturității.

Împăduririle sunt esențiale pentru a combate schimbările climatice, așa că haideți să dăm o mână de ajutor naturii și să ne bucurăm împreună de roadele acestui proiect!

Mă bucur că am reușit să clarificăm împreună câteva probleme generale și de detaliu și sunt convins că acest Program va avea succes și la Satu Mare”, a transmis secretarul de stat Cristian Valer Beșeni.

Programul a demarat în anul 2022 iar până în acest moment s-a solicitat la nivel național finanțare pentru 844 de amplasamente, însumând o suprafață de 6387,3 hectare care va fi împădurită.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente