vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCum ajung românii să cumpere cârnați oltenești produși în Polonia

Cum ajung românii să cumpere cârnați oltenești produși în Polonia

Ștefan Pădure, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC) susține că există hipermarket-uri care vând sub marcă proprie salam Victoria, salam de vară, cârnații oltenești și cabanos care sunt produși în Polonia sau în alte țări din Uniunea Europeană.

Potrivit acestuia, mezelurile vândute sub marca proprie nu se mai fabrică în România, iar producătorii europeni nu respectă rețeta tradițională, astfel că produsele sunt de slabă calitate.

” Producătorii din UE nu sunt obligați să respecte legislația națională pe care o avem pentru producerea și comercializarea preparatelor din carne. Dacă hipermarketul organizează o licitație pentru un produs de marcă proprie cu un producător român și unul din afara țării, cel din afara țării poate veni cu un produs care nu respectă condițiile legii. De exemplu, cabanosul trebuie să fie dublu afumat; prin dublă afumare pierde între 10 și 15% din greutatea produsului, iar toate acestea se reflectă în preț. Iar producătorii de afară nu trebuie să respecte acest lucru. La fel, umiditatea salamului Victoria nu este respectată și vine cu un preț mult mai mic, având și o marjă foarte mare de profit. Și hipermarketul sau distribuitorul îl va accepta, pentru că el vine cu un preț mic, are un nume similar, dar, de fapt, înșală consumatorul. Pe etichetă are marca de sănătate a țării respective, este o marcă ovală cu Pl, acronimul Poloniei, de exemplu, dar nu scrie că este fabricat în Polonia”, după cum a explicat Ștefan Pădure.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente