miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăreportajeCum sunt testați piloții de vânătoare ai României

Cum sunt testați piloții de vânătoare ai României

Zboară la peste 10.000 de metri altitudine și au o misiune extrem de clară: să apere cu orice preț spațiul aerian al României. Vorbim despre piloții de vânătoare români, unii dintre cei mai bine cotați din întreaga lume. Puțini știu însă că, înainte să se urce la manșa avionului, militarii sunt nevoiți periodic să treacă teste medicale extrem de dure. O echipă Digi24 a filmat în laboratoarele medicale în care sunt puși la încercare piloții.

O cameră de câteva sute de metri pătrați din Spitalul Militar este locul în care piloții militari vin și susțin, o dată la cinci ani, probabil cel mai dificil test pe care sunt nevoiți să-l promoveze.

Barocamera arată ca o capsulă vidată etanș. Totul este supravegheat atent de o echipă medicală.

„Este monitorizat video iar sistemul ne permite să vizualizăm online și offline proba. Dacă au apărut probleme medicale, luăm decizia de moment”, spune Angelica Raicu, asistentă șef a laboratorului barocameră.

Piloții simulează aici reacția organismului în lipsa oxigenului, la peste 10.000 de metri altitudine.

Schimbăm laboratorul și ajungem în fața unui scaun, la prima vedere unul banal. În realitate, aici este testat echilibrul în spațiu al militarilor, după câteva minute în care piloții sunt învârtiți în mai multe sensuri.

Cine pică unul dintre aceste teste își poate lua adio de la cariera de pilot de vânătoare. Regula se aplică și candidaților pentru un loc la manșa supersonicului. Pentru ca testările medicale să fie cât mai amănunțite, există și un simulator special.

Simulatorul poate crea situații reale de aterizare, pe vreme rea sau pe diferite aeroporturi din întreaga lume. Aici este testul final. Piloții sunt obligați să decoleze sau să aterizeze doar pe baza instrumentelor de bord.

Institutul Național de testare Aeronautică din România este unul dintre cele mai performante din sud-estul Europei. De curând, a fost acreditat inclusiv de Forțele Aeriene ale Statelor Unite și poate găzdui teste sau da acreditări de zbor piloților din întreaga Europă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente