Acasă Locale Stiri Satu Mare Cum verifici dacă ouale sunt proaspete

Cum verifici dacă ouale sunt proaspete

Oul este un aliment complex, recomandat atât în curele de slăbire, cât şi copiilor, dar şi celor care îşi doresc să mănânce ceva care se prepară extrem de uşor şi în felurile moduri.

Însă, dacă un ou este vechi, poate duce la alergii grave. Cum îşi dai seama că un ou este prea vechi pentru a fi consumat? Iată câteva trucuri inteligente.

1. Testul cu apă

Pune oul într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspăt; dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil; dacă acesta plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat!

Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

2. Testul prin spargerea oului

Sparge oul să vezi în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi. Se rup lanțurile proteice (substanțe variate ce se leagă una de cealaltă) din albușul oului odată cu trecerea timpului, și la un ou vechi, gălbenușul și albușul nu mai sunt lipite unul de celălalt, astfel degradându-se.

 3. Testul prin agitarea oului

Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.

4. Atenție la ”termenul de valabilitate”

Pe ambalajul ouălor este specificat ”termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. În general ouăle pot fi consumate în siguranță și după ce trece termenul de valabilitate, dacă acestea sunt gătite bine, dar cel mai bine e să le verificați printr-un test de prospețime.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bravo Romania!Munții Cernei,in turismului european

Asociaţia Montană Carpaţi anunță că a finalizat proiectul pentru dezvoltarea turistică și economică din zona Munții Cernei, “City Break în munţii Cernei”.

Fonduri Europene pentru IMM

Au apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM: domeniile eligibile și grila de punctaj la proiecte Ministerul Fondurilor Europene...

PNL obține victoria primăriilor

Galben predomină țara și orașul obtinând un scor istoric după mulți ani de efort și munca.PNL este câștigător al alegerilor locale din...

Vor încă un scrutin

Doi candidaţi din comuna Orţişoara din judeţul Timiş, au obţinut acelaşi număr de voturi, astfel că în această localitate urmează să fie...

Comentarii recente