marți, mai 28, 2024
AcasăLocaleNationaleDe la 1 iuie 2019 casele de marcat vor transmite informații către...

De la 1 iuie 2019 casele de marcat vor transmite informații către ANAF

La 1 iulie 2019 ar putea să devină funcțional sistemul prin care casele de marcat vor fi conectate la serverul ANAF și vor transmite informațiile de pe bonurile fiscale, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Peștină, director general, Direcția Generală de Tehnologie a Informației din cadrul ANAF.

“Legea prevede ca la 1 noiembrie 2018 președintele ANAF trebuie să emită un ordin care să precizeze data la care casele de marcat trebuie să transmită datele către serverul ANAF. Noi ne-am dori ca transmisia de date să înceapă la jumătatea anului 2019. Acesta ar fi termenul realist deoarece procesul în sine de a comunica fiecărei case de marcat că de la data respectivă trebuie furnizate informațiile către ANAF presupune intervenție umană. Un servisant de case de marcat trebuie să ajungă la fiecare casă de marcat din România și să-I programeze data respectivă. Vorbim despre un milion de case de marcat. Patronatul servisanților ne-a asigurat că acest lucru se poate întâmpla în șase luni. Astfel, estimarea ar fi 1 iulie 2019 când sistemul ar putea deveni funcțional”, a declarat, Marius Daniel Peștină, prezent la conferința “Revoluția aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic în comerțul din România”, organizată de Legal Magazin.

Acesta a precizat că informațiile transmise către ANAF vor conține toate datele de pe bonurile fiscale, inclusiv identitatea comerciantului, mai puțin informațiile despre cumpărător.

Prin introducerea caselor de marcat fiscale se dorește combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Astfel, toți comercianții vor fi obligați să se doteze cu case de marcat fiscale.

Crește numărul vânzătorilor și servisanților de case de marcat

Vânzător și servisant de case de marcat fiscale a devenit, în ultima vreme, o meserie la fel de căutată ca cea de consultant fiscal. Motivul, comercianții vor trebui în curând să se doteze cu case de marcat fiscale, conectate la serverul ANAF, piața atingând 20 de milioane de euro.

“În ultima perioadă de timp a crescut simțitor numărul firmelor care au ca obiect de activitate vânzarea și servisarea caselor de marcat. Ne așteptam la acest lucru odată cu introducerea caselor de marcat fiscale. Sunt firme mici, înființate de foști angajați ai unor companii mai mari, care pornesc astfel pe cont propriu, furând clienții firmelor unde au fost angajați”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andrei Bondor, director executiv al SC Sintezis România, furnizor de soluții informatice complexe dedicate industriei de retail, soluții bazate pe utilizarea tehnologiei barcode, respectiv pe utilizarea facilităților sistemelor moderne de vânzare prin dispozitive dedicate, precum casele de marcat P.O.S. și alte echipamente specifice.

Acesta spune că, din experiența altor țări din vecinătate, care au introdus acest sistem, prețul unei case de marcat fiscale va fi de circa 300 de euro.

Pe de altă parte, Marius Daniel Peștină, director general, Direcția Generală de Tehnologie a Informației din cadrul ANAF a precizat, pentru MEDIAFAX, că numărul caselor de marcat fiscale care urmează să fie introduse în comerț este de aproximativ un milion.

“Piața caselor de marcat fiscale se ridică undeva la circa 20 de milioane de euro”, a arărat, pentru MEDIAFAX, consultantul fiscal, Adrian Bența.

Reamintim faptul că, după anunțul introducerii impozitului pe gospodărie și a arondării fiecărui contribuabil la un consultant fiscal, reprezentanții Camerei Consultanților Fiscali au declarat că a crescut mult cererea pentru intrarea în această branșă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente