marți, aprilie 23, 2024
AcasăReligieDe Sfântul Nicolae, Preasfințitul Părinte Iustin a slujit la Rohia

De Sfântul Nicolae, Preasfințitul Părinte Iustin a slujit la Rohia

Luni, 6 decembrie 2021, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat, încă din seara precedentă – când a săvârşit Vecernia unită cu Litia şi o tundere în monahism – în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea de metanie Rohia, unde a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului Paraclisului de la demisolul noii biserici a mănăstirii.

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Vasile Mihai Hatos, preot paroh în Rohia, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Arhim. Pantelimon Ilieş, Arhim. Varlaam China, Protos. Ignatie Herman, Ierom. Gherasim Bledea, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhim. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial și Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la Chinonic a cântat o priceasnă Arhid. Vald Verdeş, iar membrii „Theologos” a interpretat o frumoasă colindă. Între credincioşi a fost şi primarul Mitru Leşe al oraşului Târhu Lăpuş, care a întâmpinat Ierarhul în curtea mănăstirii.

Un bogat cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, despre pericopa evanghelică a sărbătorii, precum şi despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, de copil şi până a ajuns Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, despre minunile pe care le-a făcut de-a lungul vieţii sale, precum şi după moarte, despre care s-au scris tomuri întregi şi încă se mai scrie şi se va mai scrie încă. O frumoasă mărturie a făcut Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre cei care poartă numele Nicolae şi au slujit Mănăstirea Rohia.

„Am revenit la Sfânta Mănăstire Rohia, mănăstirea noastră de metanie, unde aseară, în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, am tuns în monahism un tânăr teolog, pe nume Marius, căruia i-am dăruit un nume preţios şi prestigios din punct de vedere duhovnicesc, şi anume numele părintelui nostru duhovnicesc arhimandritul Serafim, mare stareţ şi mare duhovnic al poporului lui Dumnezeu din acest ţinut, şi-L rugăm pe Dumnezeu să-i ajute tânărului părinte Serafim cel nou să călătorească pe aceeaşi cale pe care a călătorit părintele nostru, adormit întru Domnul, Serafim. Astăzi am săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, pentru că venim tradiţional de Sfântul Ierarh Nicolae la Mănăstirea Rohia, deoarece a fost întemeiată de preotul Nicolae Gherman din Rohia, deci un purtător şi următor al Sfântului Ierarh Nicolae, şi, apoi, în 1926 a fost târnosită prima biserică a mănăstirii de Episcopul vrednic de pomenire Nicolae Ivan de la Cluj. Facem întotdeauna pomenirea şi amintirea acestor mari bărbaţi ai Bisericii nostre, ctitorul Preot Nicolae Gherman şi Episcopul Nicolae Ivan. De asemenea, îl pomenim pe Părintele Nicolae Delarohia sau Nicolae Steinhardt, care este un preţios cuvios al Bisericii Noastre, vrednic de a fi trecut în ceata mărturisitorilor lui Hristos. Suntem împreună cu părinţii de aici, de această sărbătoare, când, după Sfânta Liturghie, facem parastas pentru veşnica pomenire a celor adormiţi. Sfântul Ierarh Nicolae, care este ocrotitorul Paraclisului de la primul nivel al bisericii, să-i ocrotească pe părinţii slujitori şi pe fraţii şi pe obştea acestei mănăstiri şi poporul lui Dumnezeu, care vine să se închine cu multă evlavie în Muntele cel Sfânt de la Rohia”.

„Mulţumim Bunului Dumnezeu şi Sfântului Ierarh Nicolae pentru această zi binecuvântată de astăzi, când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a slujit la mănănăstirea noastră Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a adresat cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi şi obştei monahale. Este cel de-al 95-lea an în care cinstim pe Sfântul Ierarh Nicolae aici în Dealul Viei, pentru că Nicolae a fost preotul ctitor, care a întemeiat Mănăstirea, Nicolae Gherman, Episcopul Nicolae Ivan, cel care a sfinţit Mănăstirea Rohia, prima biserică, şi apoi au fost mai mulţi părinţi care au purtat acest nume Nicolae şi au vieţuit aici, între care amintim şi pe Părintele Nicolae Steinhardt sau Nicolae Delarohia. Sigur că întreg ansamblul monahal de la Rohia este în restaurare şi în refacere şi acum lucrăm din plin la Centrul Monahal Cultural şi Social „Nicolae Steinhardt”, care este o emblemă pentru întreg monahismul românesc şi unde se vor desfăşura foarte multe activităţi duhovniceşti, dar mai ales culturale şi spirituale. Iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, anul acesta am încheiat de editat şi de tipărit Integrala Steinhardt, iar anul următor vor fi 110 ani de la naşterea Părintelui Nicolae Steinhardt. Întreaga mănăstire este în plină refacere din punct de vedere arhitectural, ca la împlinirea a 100 de ani de la sfinţirea primei biserici, adică în 2026, noua biserică să poată fi târnosită şi întreg ansamblul monahal să fie cu adevărat desăvârşit. Centrul Monahal Cultural şi Social „Nicolae Steinhardt” de la Rohia este o clădire pe 10 nivele şi va cuprinde biblioteca mănăstirii, care cuprinde 45.000 de volume, sală de lectură, o sală de conferinţe, sinodiconul mănăstirii, muzeul mănăstirii, unde va fi Muzeul Steinhardt, Muzeul stareţilor, adică al arhiepiscopului Justinian, al părintelui Serafim Man şi al celorlalţi stareţi, şi locul unde toţi oamenii de cultură din partea de Nord-Vest, din Maramureş şi Ţara Lăpuşului, se vor aduna, aşa cum este Academia Teologică de la Sâmbăta de Sus sau cum este la Izvorul Mureşului din ţinutul Covasna-Harghita. Aşa va fi acest Centru de aici de la Rohia”, a precizat părintele stareț.

Părintele Arhimandrit Macarie a dăruit PSi Episcop Iustin, care a aniversat anul acesta 60 ani de viaţă un rând de veşminte arhiereşti, lucrate cu mare grijă.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Parastas pentru părinţii din Mănăstirea Rohia trecuţi la Domnul.Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Sursa text și foto: Facebook – Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente