marți, februarie 27, 2024
AcasăsusDelegație din Ucraina a depus flori la bustul lui Taras Șevcenko din...

Delegație din Ucraina a depus flori la bustul lui Taras Șevcenko din Satu Mare

Duminică, 9 martie,  o delegație din Ucraina formată din directoarea școlii din Velyateno, Jana Mikitiuk și Myroslava Loyka, a fost prezentă la Satu Mare pentru a depune flori la bustul lui Taras Șevcenko, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui.

La 9 martie (stil nou) 1814, se năștea într-o familie de țărani iobagi, Taras Șevcenko ( Тарас Григорович Шевченко ), devenit peste ani o figură emblematică pentru cultura ucraineană. Cei mai mulți biografi precizează că numele său se confundă cu cel al patriei și al neamului în care s-a născut. A fost supranumit clasicul fără seamăn, poetul național, intemeietorul literaturii și artei plastice moderne ucrainene. În același timp, Taras Șevcenko a fost și un militant activ pentru eliberarea socială și națională a poporului ucrainean.

Ca om liber din 1840, a primit din partea Academiei de Arte Frumoase medalia de argint clasa a II-a pentru pictură. Tot atunci i-a apărut și primul volum de versuri, intitulat ”Cobzarul”. În 1844 i-a apărut al doilea volum de poezii, intitulat ”Cobzarul din Chirin și Haidamacia”

În cinstea marelui poet, sătmărenii au ridicat un bust, care a fost dezvelit în anul 2009 în Piața dr. Vasile Lucaciu.

DSC_0755 DSC_0763 Taras-sefcenco-satu-mare (1) Taras-sefcenco-satu-mare (3)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente