marți, februarie 27, 2024
AcasăSanatateDespre beneficiile vaccinării în Săptămâna Europeană a Vaccinării

Despre beneficiile vaccinării în Săptămâna Europeană a Vaccinării

Cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării – SEV, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare reiterează importanța vaccinării.

Specialiștii din sănătate consideră că este oportun să ne amintim că vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecţioase grave care pun viaţa în pericol, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, poliomielita, boala pneumococică invazivă.

Astfel, la nivel global, vaccinarea previne apariţia a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă şi 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal.

În România, în luna februarie 2022, s-a desfăşurat activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni pentru copiii născuţi în luna iulie 2020. Au fost evaluate antecedentele vaccinale pentru 92,1% din numărul total de copii născuţi vii în luna iulie 2020 (59,4% din mediul urban şi 40,6% din mediul rural).

Pentru vaccinul BCG, acoperirea vaccinală este optimă (peste 95%). Acoperirea vaccinală pentru 4 doze de vaccin Hep B (hepatită B) pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile DTPa (diftero-tetano-pertussis), VPI (vaccin polio injectabil), vaccin Hib (Haemophilus B), vaccin pneumococic şi respectiv, o doză de vaccin ROR (rubeolă-oreion-rujeolă) se situează sub ţinta de 95%. Cea mai dramatică scădere o înregistrează acoperirea vaccinală pentru o doză de vaccin ROR (sub 75%). Acoperirea vaccinală la copiii cu vârsta de 18 luni pentru întreaga cohortă de născuţi în iulie 2020 cu 3 doze cu VPI este de 84,6%.

Specialiștii ne reamintesc că programul de vaccinare este conceput pentru a proteja copiii atunci când au cea mai mare nevoie. Urmaţi programul, efectuaţi la timp şi recuperaţi orice doză de vaccin recomandată.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente