luni, mai 6, 2024
AcasăDivertismentDestinație turistică accesibilă și la îndemână românilor

Destinație turistică accesibilă și la îndemână românilor

Grecia este una dintre cele mai populare destinații turistice pentru români, însă chiar și așa mai există insule unde românii ajung rar sau chiar aproape deloc. Kythira, insulă situată între Peloponez și Creta, este, probabil, cea mai puțin cunoscută dintre insulele Ionice pentru români.

O româncă membră a grupului de Facebook Forum Grecia le-a făcut cunoscută conaționalilor o destinație turistică mai puțin populară în rândul lor, unde românii ajung destul de rar. Femeia spune că este vorba despre o insulă superbă din Grecia, plină de farmec, cu plaje cu nisip fin și mare albastră și peisaje minunate.

„Kythira – situată între Peloponez și Creta, este, probabil, cea mai puțin cunoscută dintre insulele Ionice pentru români. Pentru greci, este locul de naștere din spuma mării al Afroditei, zeița iubirii. A găsi Kythira, pentru greci, înseamnă a găsi dragostea adevărată”, și-a început ea postarea.

A continuat apoi, reușind să scoată excelent în evidență farmecul insulei, care nu a fost afectată încă de turismul în masă.

„După mulți ani petrecuți în Ciclade, arse de soare și bătute de vânt, Kythira ne-a surprins cu verdele ei crud, de primăvară, și abundența vegetației. Cu satele pitorești și locuitorii prietenoși, neafectați de turismul agresiv de masă. Cu prețurile relativ mici comparativ cu insulele mult mai cunoscute.

Nu în ultimul rând, ne-a impresionat cu labirintul drumurilor înguste, de o singură bandă, sau cu lipsa drumurilor către plaje mari, frecventate de turiști. Google maps dă rateu la tot pasul și e singurul loc din toată Grecia unde am găsit indicator rutier care atestă că GPS-ul greșește.”

Cum se poate ajunge în paradisul albastru

Ea a explicat și cum se poate ajunge în Kythira și a adăugat și alte informații prețioase:

În Kythira poți ajunge cu feribotul de la Neapolis (curse zilnice), de la Gythio (Peloponez) sau Kissamos (Creta) de 2-3 ori pe săptămână. Kythira are aeroport cu zboruri aproape zilnice de la Atena. Are spital construit din donațiile grecilor emigrați în SUA. Are cel mai mare pod de piatră din Grecia, construit in timpul stăpânirii britanice și încă utilizabil – Katouni bridge.”

Și a încheiat cu alte câteva detalii neștiute despre insulă. „Are o rețetă proprie pentru rusk (crutoane/pesmeți) folosiți în salatele grecești, din câte am înțeles – vestită printre greci pentru că nu îți rupi dinții în ei. Mănăstirea Agia Moni, situată pe un vârf de munte, oferă priveliști unice ale portului Diakofti, dar și a părții sudice a insulei, merită cu siguranță o vizită. Părintele Thadeus, singurul locuitor și îngrijitor al mănăstirii, ne-a primit cu brațele deschise, bucuros să ne vorbească de biserică și locuri. Am asistat chiar la procesul producerii lumânărilor. Și, înainte de toate, Kythira are un farmec anume, este imposibil să nu îți placă.

Ce trebuie făcut după cumpărarea biletelor

Kythira – cum ajungi. Kythira face parte din grupul insulelor Ionice însă postez pe Forum Peloponez pentru că accesul se poate face prin Peloponez. În Kythira se poate ajunge 1. cu avion de la Atena, 2. cu feribotul de la Neapolis. Noi am ales să stăm două nopți în Gefyra, lângă Monemvasia, așa că de acolo am plecat spre Kythira. Google maps îți dă două variante de drum din Monemvasia către Neapolis, de 54 de minute si respectiv 1h2min, eu am ales-o pe cea recomandată de localnici și anume Monemvasia – mers de-a lungul coastei către Agios Fokas și apoi spre Neapolis pe o bucată nouă de (cred eu) drum express peste munte care ne-a scos în port la Neapolis în 35 de minute”, a scris ea.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente