vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomico-socialDificitul dintre problema medicală și cea economică

Dificitul dintre problema medicală și cea economică

„Suntem buni doar să plătim taxe. Strângem leu pe leu să plătim taxele şi din ce ne mai rămâne, trăim“. În piaţa Obor, unde sunt 250 de producători şi 200 de agenţi economici, merg zilnic 10.000 de persoane. Pieţele se închid, micul producător este sufocat, dar nimeni nu poate măsura impactul. În ţară sunt 35 de pieţe care fac parte din Aso­ciaţia Administratorilor Pieţelor din România, însă numărul lor este mai mare, pentru că există cel puţin o piaţă în fiecare oraş cu peste 20.000 de locuitori. Astfel, ar trebui să avem cel puţin 72 de pieţe. Dacă majoritatea s-au închis, ce să facă micul producător, să iasă în pragul iernii să vândă în faţa porţii? Ministerul Agriculturii nu are studii privind numărul sau traficul din pieţele agro-alimentare româneşti ori vânzările pe care le au. Câţi oameni vor fi afectaţi de măsura luată de guvernanţi? Unde să-şi ducă marfa? Care vor fi pierderile? Piaţa Obor, cea mai mare din Capitală, unde merg zilnic în medie 10.000 de persoane şi găzduieşte 250 de producători şi 200 de agenţi economici, a luat în weekend măsurile de protecţie necesare împotriva noului coronavirus pentru a rămâne deschisă, deşi din cauza ei guvernanţii au hotărât închiderea tuturor pieţelor agro-alimentare acoperite.

Florin Cîţu anunţă că anul viitor vor continua majoritatea măsurilor – şomaj tehnic, amânarea plăţii ratelor – chiar dacă poate nu în aceeaşi formă. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni seară, că unele măsuri luate de Guvern, cum ar fi şomajul tehnic, IMM Invest sau amânarea plăţii ratelor, au funcţionat anul acesta şi că vor putea continua anul viitor, dar „poate nu vor avea aceeaşi formă”. „Măsura şomajului tehnic a funcţionat, durează până la finalul anului, nu a fost niciodată oprită anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care… sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate în urma acestei crize de sănătate şi dacă a fost închis un anumit sector sau o anumită zonă, acestea au beneficiat de şomaj tehnic. Să nu uităm că este o măsură care va rămâne, zic eu, şi după această criză, acea măsură a muncii flexibile. Sunt măsuri pentru a susţine forţa de muncă care funcţionează. Pe partea cealaltă, de susţinere a investiţiilor, IMMInvest continuă şi anul viitor. Plafonul este epuizat până la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci încă nu s-a epuizat, deci aceste măsuri continuă şi sunt măsurile care au ajutat la creşterea economică în această perioadă”, a declarat Florin Cîţu, potrivit Adevărul.

Comisia Europeană verifică legea prin care s-au dat gratis terenurile de la Romexpo. S-a reclamat un ajutor de stat pentru grupul Iulius. Fondul imobiliar NEPI s-a plâns la Bruxelles că Iulius Group, un competitor din sectorul centrelor comerciale, primește indirect terenuri evaluate la 300 de milioane de euro într-una din cele mai râvnite zone ale Capitalei. Executivul european a solicitat autorităților române informații despre legea prin care terenuri de 300 de milioane de euro sunt acordate gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), au declarat pentru Libertatea surse din domeniu. Acțiunea Comisiei Europene este o reacție la o petiție depusă de grupul Nepi Rockastle, care acuză că actul normativ favorizează grupul Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, precizează sursele citate.

Apărați piețele! Anunțul închiderii piețelor agro-alimentare a inflamat spiritele din mai multe direcții. Reprezentanții producătorilor protestează amenințând că vor fi nevoiți să arunce produsele pentru că nu vor avea unde să le mai vândă. O parte dintre cumpărători sunt și ei nemulțumiți. Premierul Orban a cerut primarilor să asigure mutarea producătorilor în spații deschise, iar edilii au găsit rapid soluții. Astfel, peste noapte, piața Obor a fost organizată în așa fel încât să rămână deschisă, după cum a declarat primarul sectorului 2, din București. Ceea ce se putea face în urmă cu o lună sau două se întâmplă acum contra-cronometru și sub amenințarea închiderii. În cele mai multe cazuri, măsurile sunt foarte simple și ele se referă la respectarea regulilor de distanțare fizică și de folosire a măștii de protecție. Peste tot în Europa, în primăvara acestui an, măsura închiderii piețelor agro-alimentare a fost dificilă. Cele mai multe guverne europene au evitat să ia o decizie de acest fel, pentru că piețele sunt considerate importante atât pentru micii producători agricoli, cât și pentru consumatori .

Deja, 13 miliarde de euro sau 6% din PIB deficit comercial. În septembrie, exporturile lunare au rămas pe minus, importurile au avansat cu 4 procente. Deficitul balanței comerciale a depășit 13 miliarde de euro după primele nouă luni ale anului (6% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS. Pe septembrie 2020, exporturile au depășit șase miliarde euro dar au rămas sub nivelul din aceeași lună a anului trecut (-0,5%), în timp ce importurile au avansat cu 4%, la peste 7,6 miliarde euro, în apropierea maximului istoric atins în mai 2019, potrivit cursdeguvernare.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente