marți, februarie 27, 2024
AcasăEducatie&CulturaDouă sătmărence de succes, pe scena Teatrului German din Timișoara

Două sătmărence de succes, pe scena Teatrului German din Timișoara

Silvia și Olga Diana Török, actrițe la Teatrul German din Timișoara, sunt două tinere originare din Satu Mare care aduc o cinste deosebită orașului nostru. Silvia Török a obținut la cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, de pe 13 mai de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, premiul la categoria cel mai bun debut, pentru rolul Iris din spectacolul „Fata din bolul peștelui auriu”, în regia lui Radu Afrim. Silvia alături de sora ei mai mare, Olga Diana s-au aflat acasă, în Satu Mare cu ocazia sărbătorilor de Paște, ocazie cu care le-am “răpit” două ore pentru a sta de vorbă și a le cunoaște îndeaproape pe cele două sătmărence.

silvia torok

Silvia Török s-a născut la 20 februarie 1987. A absolvit Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” în 2006, după care a urmat cursurile Facultății de Actorie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 2011. În toamna aceluiași an a fost angajată prin concurs la Teatrul German din Timișoara, unde la început a jucat roluri mai mici. A luat contact cu teatrul încă din clasa a V-a când sora ei mai mare, Olga Diana a convins-o să intre în trupa de teatru a școlii, totul începând astfel ca o pasiune.

DSCN7404

Silvia ar vrea să o joace pe Julieta din „Romeo și Julieta”

Deși foarte tânără, Silvia spune că reușita în acest domeniu ține de muncă, de maturitatea în decizii și de noroc, adresându-se tuturor celor care se simt tentați de mirajul actoriei: “Teatrul te solicită foarte mult fizic și psihic. Ca să reușești, trebuie să fii foarte ambițios, iar caracterul trebuie să se întărească odată cu arta. Te poți remarca și în România ca tânăr actor, cu condiția să muncești foarte mult. Trebuie doar să fii prezent acolo unde ai șansa să fii remarcat”, spune Silvia. Nominalizarea ei la Gala Premiilor UNITER la secțiunea “Cea mai bună actriță într-un rol secundar” a făcut-o fericită, însă momentan nu o tentează să își înceapă o carieră și în afara țării. “Încerc să fac ce pot aici în țară, dar nu aș refuza o ofertă de lucru în afară. Mi-ar prinde foarte bine o astfel de experiență”, mai spune ea. Sora sa mai mare îi este un model permanent, iar mediul din Teatrul German din Timișoara este foarte prielnic deoarece are multă deschidere spre afirmarea tinerilor actori. Silvia spune că pentru ea rolul de vis ar fi cel al Julietei din „Romeo și Julieta”. “Un actor trebuie să fie maleabil și disponibil să încerce lucruri noi. Contrar a ceea ce se crede, în teatru nu se pune chiar atât de mult accentul pe aspectul fizic, ci ți se cere să fii disponibil, autentic, interesant, subiectiv și să poți elimina barierele de tot felul”.

680369_10151197960513702_1781145286_o

”În teatru ai nevoie de trăsături puternice”

Silvia cochetează deopotrivă și cu filmul. În luna februarie a acestui an a avut loc premiera filmului “Rocker” în regia lui Marian Crișan, unde a avut un rol secundar care a pus-o mult în valoare. Actrița mărturisește că ar vrea să facă și teatru, și film, ambele domenii fiind solicitante dar în mod diferit: “În teatru trebuie să ai trăsături puternice, pe când în film se pune accentul pe gesturi mărunte, dar pe care să le înțeleagă până și cel din ultimul rând. Vreau să spun că filmul practicat în România este foarte minimalist, evidențiind tocmai gesturile mici despre care am vorbit”. Silvia are ca hobby-uri bineînțeles mersul la cinema, plimbările cu bicicleta, animalele, pet show-urile, mersul în mall-uri, noutățile din modă și nu în ultimul rând călătoriile. “Mi-ar plăcea să ajung în America de Sud”, spune ea.

Rolul de vis pentru Olga Diana este cel al lui Gertrude din “Hamlet”

278_foma200-250_03w

Sora Silviei, Olga Diana, s-a născut pe 17 aprilie 1985. Și ea a absolvit Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare. A urmat Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca. După un an s-a transferat la Facultatea de Muzică, secția Actorie din Timișoara unde a jucat pe scena Teatrului German încă din studenție. Spectacolele la acest teatru sunt supratitrate în limba română. “Am vrut neapărat să fac teatru în limba germană la Timișoara deoarece aici lucrează numeroși regizori premiați atât în România și în străinătate, cum ar fi Radu Afrim, Alexandru Dabija, Radu Nica, Yuri Kordonsky, Florin Fieroiu”, spune Olga. Inițial ea vroia să lucreze ca traducătoare. În timpul facultății a activat în trupa de teatru pentru amatori “Imago”, unde a apreciat foarte mult modul de lucru, foarte asemânător cu cel profesionist din teatru. Unul dintre rolurile care au marcat-o cel mai mult din cele jucate până acum a fost cel al lui Mary din “Cântăreața cheală” de Eugen Ionescu, în regia lui Alexandru Dabija, care a avut succes pentru că a fost o piesă mult jucată. Au urmat rolul diferite cu caractere diferite. “Cel mai mult mi-aș dori să joc rolul lui Gertrude din Hamlet”, spune Olga.

olga diana torok

Olga oferă un spectacol întreg, în doar două minute

Olga spune că nu ar refuza niciun rol, doar dacă nu l-ar considera palpitant. “Într-o piesă am avut un rol de două minute, timp în care a trebuit să fac un spectacol întreg. Îmi place că fac ceea ce mă motivează și vreau ca ceea fac să rămână în mintea publicului”, mai spune ea.  Ar juca cu drag la Berlin sau la Munchen deoarece îi place foate mult teatrul de acolo, stilul fiind foarte diferit de cel din România. “Îmi place foarte mult să experimentez ceea ce teatrul german îți oferă“. Ca în orice meserie însă, apar și neajunsuri, dar Olga nu este nemulțumită. “Ca actor trebuie să fii foarte deschis la minte și să studiezi foarte mult. Însă, nu întotdeauna are prioritate calitatea muncii, uneori se merge pe cunoștințe și interese unii te judecă greșit fără să te vadă jucând. Apreciez că în teatrul românesc sunt mulți actori talentați, care m-au ajutat foarte mult. De asemenea am avut modele și de la Teatrul Maghiar din Cluj. Îmi plac foarte mult teatrele Schau Buhne și Volks Buhne din Berlin”, declară Olga.

ot1

În timpul liber care îi mai rămâne, Olga face dans sportiv, îi place să meargă pe role și să ia parte împreună cu sora ei la numeroase workshopuri de teatru. și are planuri mari pentru viitor: “Vreau să ajung la Hollywood. În film totul ține de noroc, iar aspectul și potrivirea rolului cu tine ține de regizor. În teatru avem șansa să experimentăm roluri la care trebuie să muncim, cum a fost în Fata din bolul peștelui auriu în care Silvia a jucat rolul unei fetițe de 10 ani, (n.r. rolul pentru care Silvia a fost premiată), iar eu am fost mama ei”.

În încheierea întâlnirii noastre, fetele au ținut să sublinieze că la ele acasă în Satu Mare au jucat foarte rar și că și-ar dori să fie invitate mai des.

IMG_9592

IMG_9582

IMG_9931

IMG_9988

fam1

IMG_8858

Foto: Olga Diana Torok, Călin Piescu, Alin Ciortea, Ștefan Rudolf

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente