luni, februarie 6, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MareDouă tinere s-au rătăcit la cules de ciuperci, în zona Homoroade

Două tinere s-au rătăcit la cules de ciuperci, în zona Homoroade

Două tinere din Satu Mare, aflate la cules de ciuperci în zona Homoroade, s-au rătăcit însă, au fost salvate prompt de către salvamontiștii sătmăreni.

Cele două femei s-au pierdut una de alta și au pierdut orice punct de reper care să le aducă înapoi în punctul la plecare.

Două tinere aflate în căutare de ciuperci în zona Homoroade – Culmea Codrului s-au pierdut una de alta și s-au afundat în pădure pierzându-și orice punct de reper. După apelul 112, cazul a fost preluat de către Salvamont Satu Mare, care cu sprijinul operatorilor STS au reușit localizarea și evacuarea în siguranță pînă în cel mai apropiat sat, de unde au fost recuperate de către agenții de Poliție care le-au facilitat revenirea la locul unde-și lasaseră mașina. Asigurarea comunicațiilor dintre dispecerul Salvamont și victimă, transmiterea de coordonate GPS au redus efortul material-uman al acțiunii, mai mult au angrenat victimele într-o acțiune constructivă al cărei rezultat a fost ajungerea la loc sigur, înainte de căderea nopții și a declanșării unei furtuni cu averse puternice”, transmite șeful Serviciului Județean Salvamont – SPJ Satu Mare, Alex Costin.

Șeful Serviciului Județean Salvamont – SPJ Satu Mare, Alex Costin, a ținut să reitereze, cu acestă ocazie, factorii importanți care pot transforma o misine de salvare într-una de succes. Potrivit acestuia, o primă condiție constă în deținerea unui telefon mobil. Iată de ce.

„O primă condiție pentru reușita unei astfel de acțiuni constă în… telefonul mobil! Evident tehnologia și colaborarea cu operatorii 112 închid acest cerc, aici dorind să evidențiem rolul STS care a dezvoltat pentru zona montană o rețea specială de telecomunicații, principali beneficiar fiind salvatorii montani care beneficiază de legături radio chiar și în cele mai dure areale montane. În acest sens, de la începutul lunii octombrie, SPJ Satu Mare dispune de o antenă performantă și un „update” al repetorului de pe vârful Pietroasa care asigură o acoperire a cca 70% din Munții Gutâi, cca 40% din Munții Oașului si aproximativ 30% din Culmea Codrului”, precizează șeful Serviciului Județean Salvamont – SPJ Satu Mare, Alex Costin.

Alex Costin a ținut să evidențieze importanța investițiile făcute în ultimii ani, în sistemele de comunicații fiindcă fără ele, misiunea lor ar fi mult mai dificilă. Îmbucurător este faptul că în cursul anului viitor vor mai fi montate încă două repertoare, astfel vor fi acoperiți integral Munții Oașului , Munții Gutâi, inclusiv Culmea Codrului.

Dacă la începultul colaborării cu STS în 2020, SPJ Salvamont Satu Mare opera doar cu un repetor, azi beneficiază de trei repetoare, iar în anul care vine vor mai fi montate încă două, în extremitățile montane ale județului astfel fiind acoperiți integral Munții Oașului , Munții Gutâi, inclusiv Culmea Codrului. Toate aceste investiții către SPJ Salvamont SM sunt făcute de către Serviciul de Telecomunicații Speciale România si de către Consiliul Județean Satu Mare, pentru siguranța cetățenilor, a turiștilor, pentru asigurarea unui viitor în dezvoltarea unui turism montan civilizat și sigur”, a conchis șeful Serviciului Județean Salvamont – SPJ Satu Mare, Alex Costin.

Sursa foto: Salvamont Satu Mare

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente