vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSanatateDrumeție de toamnă la Piatra Bixadului

Drumeție de toamnă la Piatra Bixadului

Duminică, 17 octombrie 2021, echipa Cutezătorii Munților și-a dat întâlnire cu un grup de 15 tineri dornici de aventură, selectați în urma completării unui formular online postat pe pagina de socializare Cutezătorii Munților. Ținta propusă pentru această drumeție a fost sosirea pe Piatra Bixadului, pornind de la cunoscuta Mânăstire din Bixad. Traseul nemarcat a fost anterior explorat de Cutezători, tocmai pentru a ști să facă față posibilelor provocări.

”Ziua însorită ne-a determinat să ne încumetăm cu curaj la parcurgerea celor 20 de kilometri, de la mânăstire până la Piatra Bixadului aflată la o altitudine de aproximativ 800 de metri, și retur. Traseul l-am parcurs străbătând o parte din sat, apoi pe drum forestier pietruit de curând, până la Cabana Puiu Rusului, un loc ce oferă deja o priveliște frumoasă asupra zonei.

De acolo până la Piatra Bixadului mai e ,,o aruncătură de băț” adică 2 ore și un pic, după estimările noastre, confirmate și în teren.

Pozele multe, pauzele dese, care să-i ajute și pe cei mai puțin antrenați să țină pasul, dar și păzitorii gălăgioși ai unei turme de oi, ne-au prelungit un pic timpul petrecut în traseu, dar nu am fost deloc supărați fiindcă ziua era pur și simplu perfectă pentru o drumeție. Piatra Bixadului ne-a binecuvântat cu o priveliște de vis, cu dealurile îmbrăcate în culori de toamnă, oferind o panorama generoasă asupra Țării Oașului.

Aflăm cu acest prilej că acesta era locul preferat al cunoscutului fotograf Ioniță G. Andron și nu ne mirăm deloc, la cât e de frumos și liniștit totul în jur. Apropo de liniște…doar un ATV a deranjat-o un pic și, bineînțeles, câinii ciobănești, care ne-au așteptat și la întors. În rest, nici picior de drumeț în zonă, așadar recomandăm locul celor sătui de gălăgie, de trasee aglomerate și de poluare de orice fel, cu mențiunea că e necesară o anunțare prealabilă a prezenței în zonă la sediul Poliției de Frontieră dn Negrești Oaș, întrucăt traseul este în apropierea graniței cu Ucraina”, transmit Cutezătorii.

Ca la fiecare ,,Drumeție de toamnă pentru tineri” a fost extras un câștigător din rândul tinerilor participanți. Norocul i-a surâs de data aceasta Iarinei Toma, care a ajuns acasă mai bogată cu un rucsac echipat cu cele necesare pentru o drumeție de o zi și zero motive pentru a nu continua pe acest frumos drum al Munților, transmit Cutezătorii.

Drumeția aceasta a făcut parte din cadrul proiectului ,,Urcă munții cu noi!”, un proiect de suflet, ajuns în acest an la cea de-a doua ediție. Scopul proiectului este de a convinge cât mai mulți tineri să guste din frumusețea cărărilor de munte, ca o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber.

”Printr-o serie de 4 drumeții, în locuri mai degrabă neumblate, am ajuns să cunoaștem mai bine tinerii ce ni s-au alăturat, iar ei să își cunoască mai bine propriul potențial. Seria de ,,Drumeții de toamnă pentru tineri” a început la Luna Șes, unde traseul montan a fost combinat cu escaladă pe stâncă, a continuat cu o drumeție de două zile în Munții Țibleș, cu dormit la refugiul Arcer și iată ne ajunși acum să vă arătăm cum a fost cea de a 3-a drumeție, ținta noastră fiind chiar aici, în județul nostru. Proiectul ,,Urcă munții cu noi-ediția a 2-a” este cofinanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare în urma concursului local de proiecte de tineret”, transmit Cutezătorii Munților.

Sursa: Cutezătorii Munților

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente