vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăreportajeDrumeții în siguranță pe timp de iarnă

Drumeții în siguranță pe timp de iarnă

Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare, oferă iubitorilor de munte noi sfaturi utile în planificarea activităților montane în sezonul rece, dar și informații cu privire la starea traseelor turistice din zona montană înaltă a județului Satu Mare.

Salvamontiștii ne atrag atenția că orientarea în teren, chiar și în cazul unor trasee omologate, poate deveni extrem de dificilă pe timp de iarnă, atunci când mantia de zăpadă acoperă multe din reperele cunoscute din vară, mai ales pe acelea de la nivelul solului cum ar fi , drumurile, potecile, izvoarele, pâraiele mici.

(…) Traseele turistice din județul nostru, sunt bine marcate și totuși în această perioadă, au apărut probleme prin acoperirea cu chiciură și zăpadă viscolită a marcajelor vopsite din zonele de peste 1000 m altitudine, în special a celor cu orientare vestică , nord-vestică.

În plus stratul de zăpadă devine consistent în medie 70 cm, iar pe alocuri în zonele expuse viscolului , se regăsesc acumulări de până la 1m, deplasarea prin aceste locuri făcându-se cu o mare risipă de energie, în lipsa rachetelor pentru deplasarea pe zăpadă. Astfel de probleme pot fi regăsite pe:-traseul Punct Roșu , Negrești-Vf. Muntele Mic -în zona Triholmuri-traseul Triunghi Roșu, Luna Șes-P.na Soci-Vf. Țiganu-Vf.Pietroasa – pe toată lungimea zonei de creastă între P.na Soci și Vf. Pietroasa-traseul Punct Galben, Luna Șes-Vf. Pietroasa – din dreptul Vf. Preluca pînă pe Vf. Pietroasa”, se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare, semnată de salvamont, Alex Costin.

Recomandări pentru o drumeție în siguranță

În ceea ce privește siguranța pe munte, specialistul ne recomandă să ținem cont de mai multe aspecte precum echiparea corespunzătoare, provizii alimentare, haine în plus și un telefon mobi cu bateria full.

”Bețele de tură, parazăpezile, telefonul încărcat, frontala, mănușile și șapca groase, hainele de corp uscate în rucsac (suplimentar), termosul cu ceai cald, dulciurile, pot face diferența dintre o tură reușită sau una cu probleme.

Pentru pasionații de drumeții invernale, rachetele pentru deplasarea pe zăpadă, chiar dacă sunt scumpe, sunt foarte utile, eficiente și usor de utilizat, investiția meritându-și toși banii.Încă un aspect de care trebuie ținut cont, se referă la necesitatea unei atenții crescute asupra copacilor din pădurile de fag, mai ales la intensificări ale vântului, care datorită înghețului și a încărcării cu zăpadă se pot rupe, în cădere putând cauza accidentări grave”, mai precizează sursa citată.

În situația în care v-aț aventurat pe un traseu, oriunde în munții Carpați, despre care nu aveți suficiente informații, puteți solicita date Dispeceratului Național Salvamont 0725826668, iar în caz de accidente montane, apelați Numărul unic de Urgență 112 pentru alarmarea echipelor Salvamont.

Salvamont Satu Mare mulțumește Makita România pentru sprijinul și colaborarea acordate.

Galerie foto

Sursa: https://www.facebook.com/salvamontsm

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente