duminică, iunie 16, 2024
AcasăLocaleDSP ne informează: Intoxicațiile cu ciuperci

DSP ne informează: Intoxicațiile cu ciuperci

To match Reuters Life! POLAND-MUSHROOMS/Având în vedere că în fiecare an sunt multe cazuri de intoxicații cu ciuperci, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare ține să reamintească sătmărenilor despre riscurile la care se expun consumând ciuperci culese din pădure sau cumpărate de la vânzătorii ambulanți. 

În general, intoxicațiile cu ciuperci determină simptome digestive. Există însă  și soiuri de ciuperci foarte otrăvitoare, care dau semne digestive trecătoare, stare de rău la câteva ore de la consum, dar afectează grav ficatul și rinichii, simptomatologia respectivă apărând însă prea târziu (peste 2-3 zile). Cu tot tratamentul, după câteva zile de chinuri cumplite, o parte dintre acești bolnavi decedează, iar supraviețuitorii rămân de obicei cu insuficiență hepato-renală.

Deoarece nu se poate realiza controlarea tuturor vânzătorilor de ciuperci de la piață și de pe marginea șoselelor, vă sfătuim să consumați doar ciuperci cultivate sau conserve de ciuperci, și nu cele culese în pădure și pe câmp.

Dacă o persoană preferă totuși să consume ciuperci de pădure, o face pe propria răspundere. În caz că observă  apariția semnelor de boală la câteva ore după consum (stare de rău, grețuri, dureri de burtă etc.), să se prezinte urgent la medic. Trebuie să știți însă că aceste persoane își riscă viața, deoarece nu toate victimele mai pot fi salvate, oricât de avansată ar fi medicina în secolul XXI.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente