marți, mai 28, 2024
AcasăLocaleEchipe mixte au început evaluarea în teren a pagubelor produse de furtună...

Echipe mixte au început evaluarea în teren a pagubelor produse de furtună pe raza județului Satu Mare

furtuna3În data de 11 iunie, prefectul Eugeniu Avram și subprefectul Cristian Sasu au convocat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare pentru a analiza modul în care s-a intervenit în locurile din județ unde furtuna din 10 iunie a generat situații deosebite, pentru a inventaria principalele probleme care mai sunt la nivelul județului și de a stabili acțiunile ce vor fi întreprinse în vederea evaluării în teren a pagubelor și soluțiile pentru revenirea situației la normal.

În privința celor zece locuințe inundate în cartierul de romi din orașul Tășnad de apele din șanțurile de colectare a apelor pluviale, situație care a fost evaluată cu ocazia deplasării la fața locului de către prefectul Eugeniu Avram și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, în cursul serii de 10 iunie, s-a precizat că situația nu permite deocamdată mutarea înapoi în imobile a celor 33 de persoane, acestea vor mai rămâne cazate într-o grădiniță din apropiere cel puțin încă o zi.

Creșterea bruscă a nivelului apelor pe Valea Rea ca urmare a precipitațiilor abundente pe raza comunei Certeze a dus la afectarea structurii de rezistență a podului de beton peste respectivul curs de apă, care se află în pericol de prăbușire. Pentru evitarea producerii unor accidente au fost instituie măsurile necesare privind restricționarea circulației in zona respectivă.

În cadrul ședinței comandamentului s-a decis constituirea de comisii mixte care să se deplaseze în principal la Tășnad și Certeze pentru evaluarea pagubelor și întocmirea unui raport în baza căruia să se poate solicita fondurile necesare refacerii imobilelor și podului afectate de ape.

Datorită cantităților foarte mari de precipitații înregistrate în 10 iunie pe raza comunei Supur, 21 de l/mp in 2 ore, apele unui pârâu au provocat moartea a aproximativ 40.000 de pui de o săptămână aflați în halele ce aparțin unei societăți comerciale.

În urma intervenției echipelor de la ELECTRICA SA pentru remedierea întreruperilor în alimentarea cu energie electrică cauzate de furtună, la nivelul județului Satu Mare, la orele dimineții de 11 iunie, mai existau 3 localități în care nu exista deloc alimentare și 3 localități în care alimentarea cu energie electrică era parțial afectată, acționându-se încontinuare pentru reluarea distribuției în cele 6 localitățile care mai erau afectate.

Având în vedere menținerea avertizării hidrologice de cod galben pentru județul Satu Mare până în data de 12 iunie, prefectul Eugeniu Avram și subprefectul Cristian Sasu cer autorităților locale și instituțiile implicate să continue monitorizarea zonelor cu potențial de risc, să fie pregătite să intervină de urgență și în mod eficient pentru prevenirea situațiilor deosebite astfel încât să nu fie puse în pericol viețile cetățenilor și bunurile acestora. Primarilor li s-a transmis să acționeze de urgență pentru decolmatarea șanțurilor și rigolelor de pe raza localităților respectiv tăieri de crengi la copacii aflați pe traseul liniilor electrice, două din principalele cauze care au dus la inundarea curților cetățenilor respectiv ruperea firelor de energie electrică în urma furtunii din 10 iunie.

În acțiunile desfășurate până în prezent la nivelul județului sunt angrenate efective de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi precum și personalul de la primării și cetățeni din localitățile unde au fost probleme deosebite.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente