Acasă Locale Asociația Multisalva și-a îndeplinit misiunea în cursul inundațiilor din Ungaria

Asociația Multisalva și-a îndeplinit misiunea în cursul inundațiilor din Ungaria

DSC_0077În sala mică de ședințe a Palatului Administrativ a avut loc luni, 11 iunie o conferință de presă în cadrul căreia conducerea Asociației Multisalva Satu Mare a prezentat modul în care a oferit sprijin autorităților maghiare în cursul inundațiilor cu care s-a confruntat țara vecină. La conferință au fost prezenți președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, președintele Asociației Multisalva, Szabolcs Fulop, și un membru al asociației, Szekely Istvan.

Confruntate cu pericolul producerii unor inundații datorită nivelului foarte ridicat al Dunării, autoritățile maghiare au cerut sprijin și din partea Consiliului Județean Satu Mare. Sprijinul a fost solicitat prin intermediul Asociația Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület din Mateszalka și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Ungaria. Asociația Multisalva Satu Mare și Asociația Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület au derulat în comun proiectul proiectul „Sistem de salvare dezvoltat în zona transfrontalieră”, prin care s-au pregătit pentru intervenții în situații de urgență. O echipă de patru persoane a Asociației Multisalva, Bogdan Giurgiuman, Dan Munteanu, Szekely Istvan și Szabolcs Fulop, a plecat în data de 5 iunie spre Budapesta pentru a se alătura eforturilor autorităților maghiare care s-au mobilizat pentru a preveni dezastrele provocate de inundații. Salvamontiștii sătmăreni au fost dotați cu bărci, echipamente de scufundare și aparate ușoare de zbor cu care au supravegheat din aer zonele aflate în pericol.  Potrivit hidrologilor, Dunărea a atins cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol, depășind recordul din 2002. Guvernul maghiar a pregătit personalul anticatastrofă, format din 10.000 de persoane, 8.000 de militari și 3.600 de polițiști, cărora li s-au alăturat în număr mare voluntari și localnici, inclusiv din România, din județele cu populație maghiară numeroasă.

Adrian Ștef a subliniat faptul că județul Satu Mare a fost primul județ care i-a sprijinit pe maghiari în cursul inundațiilor, nu cu vorbe ci prompt și logistic, cu toată dotarea necesară. Colaborarea dintre Consiliul Județean Satu Mare, Asociația Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület din Mateszalka și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență din țara vecină, s-a desfășurat foarte firesc. Membrii asociației Multisalva s-au aflat la datorie timp de cinci zile. Potrivit lui Szabolcs Fulop, echipajul său a avut sub supraveghere o suprafață de aproximativ 30 de kilometri de la Szentendre, în nordul Budapestei, până la Ujfalu. Erau în permanentă alertă, 24 de ore din 24. Apele au depășit cu doi-trei metri nivelul parterelor clădirilor. Într-un cartier din Szentendre, la nord de Budapesta, s-a intervenit cu scafandri în zona unui ponton rupt, care a fost reparat în trei ore. O altă intervenție riscantă a fost în cazul unui releu aflat la 80 cm sub apă, care a trebuit comutat. În caz contrar, mai multe orașe ar fi rămas fără curent electric. De asemenea, s-a patrulat împreună cu poliția maghiară pentru păzirea bunurilor. Szabolcs Fulop a fost impresionat de modul în care numeroși civili veniți din Harghita, Târgu Mureș și Satu Mare, dar și numeroși localnici au venit să-i ajute în acțiunile lor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Indigestia.Tratamente naturiste.

Indigestia apare cel mai frecvent în urma meselor copioase, bogate în grăsimi sau greu de digerat, sau din cauza alimentelor prea rapid ingerate.

Studenţii cer scăderea taxelor de şcolarizare

Începutul noului an universitar îi nemulțumește pe studenți. Teodor studiază Dreptul la Universitatea din Bucureşti. Anul trei de...

Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Horia Colibăşanu: Creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpi .

Comentarii recente