luni, iulie 22, 2024
AcasăEducatie&CulturaEducație juridică la Liceul ”Emil Palade” Satu Mare

Educație juridică la Liceul ”Emil Palade” Satu Mare

Polițiștii sătmăreni  din cadrul Biroului Siguranță Școlară au organizat luni, 24 aprilie a.c., la Liceul ”George Emil Palade” din Satu Mare o altfel de activitate de educație juridică, în cursul căreia a fost simulat un proces penal. Activitatea a fost derulată în parteneriat cu Liliana Ștefănescu-Goangă, avocat în cadrul Baroului Brașov, cu o bogată experiență de educație juridică în rândul copiilor și tinerilor, un specialist cu o experiență de peste 20 de ani în apărarea victimelor violenței domestice și o activistă pentru drepturile femeilor cunoscută la nivel național, poziție din care a mai avut și alte colaborări cu Inspectoratul de Poliție Județean  Satu Mare în cadrul unor campanii preventive.

Lecția de educație juridică a debutat cu clarificarea unor aspecte generale vizând răspunderea contravențională și penală a minorilor, precum și a unor termeni folosiți în procesul penal: infracțiune, instanță, rechizitoriu, legitimă apărare, circumstanțe atenuante versus agravante dar și semnificația și rolul actorilor principali dintr-un proces: avocat, procuror, judecător, parte vătămată, inculpat, martori. 

Sub îndrumarea avocatului prezent, elevii au participat la un joc de rol,  înțelegând astfel mai bine decursul unui proces penal, importanța fiecărei declarații și  mărturii, a probelor aduse în fața instanței pentru aflarea adevărului și, implicit, pentru acordarea sentinței de către judecător. De această dată, elevii au fost cei care au decis și cazul care a ajuns în fața instanței și tot ei au argumentat, din diferitele roluri interpretate, în favoarea victimei sau agresorului, fiind vorba de un caz de violență.

La finalul procesului penal toată lumea a aplaudat (ceea ce am aflat că nu se face într-un mod formal în sala de judecată) la aflarea deciziei instanței de a condamna cu executare agresorul, pedepsele pe care elevii prezenți au opinat că ar fi juste pentru o faptă de violență fiind chiar mai mari decât cele prevăzute de lege, ceea ce demonstrează caracterul justițiar al celor prezenți și gravitatea cu care tinerii privesc actele de violență.

Exercițiul practic, sub îndrumarea specialiștilor prezenți, i-au ajutat pe elevi să-și formeze o imagine mai clară a ceea ce presupune un proces penal, importanța fiecărui actor implicat și relevanța declarațiilor date de fiecare parte. Totodată, activitatea a stârnit interesul mai multor elevi pentru profesiile de polițist, avocat, judecător, procuror.

Cu acest prilej elevii au aflat informații utile, menite să-i protejeze de situațiile în care pot deveni victime, dar și pentru a-i convinge să stea departe de delincvență și infracționalitate. Nu în ultimul rând, a fost subliniat rolul martorilor în orice situație de violență și a fost definit clar faptul că aceștia sunt obligați prin lege să spună adevărul, altfel riscând să devină ei înșiși autori ai infracțiunii de ,,mărturie mincinoasă”.

Activitățile de educație juridică utilizând metode non-formale de învățare, cum este jocul de rol, vor fi continuate de polițiștii de siguranță școlară.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente