joi, februarie 29, 2024
AcasăsusEliminarea centralelor din apartament, directiva dată de UE

Eliminarea centralelor din apartament, directiva dată de UE

Uniunea Europeană intenționează să renunțe treptat la centralele de apartament pe bază de gaze. Potrivit datelor Eurostat, aproximativ jumătate din întreaga energie consumată în UE este destinată încălzirii și răcirii, iar peste 70% provine încă din surse de combustibili fosili, cu preponderență gaze naturale. În sectorul rezidențial, circa 80% din consumul de energie este alocat încălzirii spațiilor și a apei.

A fost stabilită o interdicție pentru astfel de centrale, iar data limită pentru renunțarea la acestea este 2040, conform unui acord între Parlamentul European și Consiliul Europei.

Astfel, clădirile devin subiectul noii legislații europene care stă la baza eforturilor UE de a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Uniunea Europeană are ca obiectiv accelerarea instalării pompelor de căldură ca alternativă la centralele termice, având în vedere că acestea contribuie la eficiență și permit utilizarea mai extinsă a energiei regenerabile, inclusiv a celei solare.

La sfârșitul anului 2021, Europa avea aproape 17 milioane de astfel de pompe de căldură, iar noile reglementări impun o eliminare treptată a centralelor termice pe bază de gaz natural.

Trebuie eliminate până în 2040:

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040, prevede o directivă UE. “Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune.”

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente