marți, mai 28, 2024
AcasăsusEroii nu se uită, se cinstesc! Consiliul Județean Satu Mare a tăiat...

Eroii nu se uită, se cinstesc! Consiliul Județean Satu Mare a tăiat finanțarea revistei ”Eroii neamului”

Fondată în 1996, apoi având apariție neîntreruptă într-o nouă serie în ultimii 15 ani, revista ”Eroii neamului”, specializată, așa cum îi arată și numele, pe cultul eroilor și promovarea valorilor istorice și culturale românești, este singura publicație de acest gen din regiunea noastră și printre puținele din țară cu acest specific editorial.

De-a lungul timpului, în paginile ei au scris numeroși istorici, profesori, academicieni și unii dintre cei mai importanți oameni de cultură din România, cele patru ediții anuale de câte 100 de pagini fiecare fiind redactate de o echipă inimoasă coordonată de colonelul (r) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice Tempora, implicat în toate proiectele importante de cinstire a memoriei înaintașilor (de numele acestei asociații se leagă, printre altele, și proiectul pe baza căruia a fost reașezat Monumentul Eroului Necunoscut în centrul municipiului Satu Mare).

În ultimii ani, cheltuielile pentru editarea și tipărirea revistei au fost asigurate de Consiliul Județean Satu Mare, pe baza proiectelor depuse de asociație în cadrul programelor anuale de finanțare nerambursabilă a ONG-urilor cu activitate culturală și sportivă. Până anul acesta…

Suma de aproape 74.000 de lei, din care s-ar fi acoperit nu doar cheltuielile cu revista, dar și publicarea unui volum de 500 de pagini despre veteranii de război sătmăreni, precum și organizarea deja tradiționalei conferințe ”Eroi și Martiri” susținută de părintele Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu, ”nu a mai încăput” în bugetul record de un milion de lei pe care Consiliul Județean Satu Mare îl împarte cu generozitate în acest an diferitelor asociații culturale.

”Au prins”, însă, fonduri de câte 100.000 de lei fiecare câteva asociații abonate anual pentru organizarea unor festivaluri precum Partium (e adevărat, au primit o sumă mai mică și tinerii care fac festival La Dâmburi).

Motivele respingerii proiectului Asociației Civice Tempora sunt de-a dreptul halucinante: cică activitatea acesteia ”nu se desfășoară în două zile consecutive” și ”nu are o arie mare de desfășurare”. Acestea sunt criteriile pe baza cărora ”un taragotist, un domn maghiar care se plimbă în funcții de conducere pe la instituțiile de cultură sătmărene și un funcționar de la Consiliul Județean” – după cum se exprimă colonelul Voicu Șichet – membri ai comisiei de evaluare și selecție, au respins proiectul Asociației Tempora de pe lista așa-numitelor ”Proiecte de anvergură”, o găselniță inventată la ediția din acest an. Dar nici sumă mai mică nu i-au aprobat, ca să intre la categoria ”Alte proiecte culturale”!

”Eroii neamului, uciși încă o dată” este titlul-concluzie al editorialului scris cu această ocazie de colonelul Voicu Șichet în varianta online a revistei. El a anunțat deja că va depune contestație, în speranța că ”Nu-i dracul așa negru precum pare”!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente