Acasă Educatie&Cultura Este o chestiune de timp până ce primăria Satu Mare va putea...

Este o chestiune de timp până ce primăria Satu Mare va putea demara acțiunile de construcție a creșei de pe str.Poligonului

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, că Programul de construire de creșe noi, lansat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, este gata de implementare.

Ministrul a subliniat faptul că au fost prezentate proiectele tip, au fost elaborate studiile de fezabilitate, a fost modificată normativa de reglementare a construcțiilor de creșe, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, în această săptămână, de comisiile de specialitate. Astfel, primele cereri de finanțare pot fi analizate și avizate în următoarele săptămâni.

”Vom aproba primele cereri de finanțare, după care vor putea fi demarate procedurile de achiziție publică pentru a identifica constructorii. Astfel, construcția primelor creșe va putea începe. Ne dorim să avansăm vizibil, să sporim considerabil numărul creșelor, la nivel național, în timpul mandatului guvernului actual, având în vedere lipsa acută de locuri în creșe și angajamentul făcut de executiv în acest sens”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Potrivit datelor, până acum, ministerul a primit 128 de cereri de finanțare pentru construirea unor creșe noi de la primării din toată țara. Printre solicitări se numără și cea trimisă de conducerea municipiului Satu Mare.

”Necesitatea este evidentă, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniune în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe, iar administrațiile publice locale au identificat această nevoie la nivelul comunităților. Totodată, aprobarea primită de la comisiile de specialitate arată că acest program de construire de creșe este unul viabil și bine pregătit. Invităm administrațiile publice locale, care încă nu au depus cereri, să facă demersurile necesare”, a adăugat ministrul Cseke Attila.

În timpul vizitei sale la Satu Mare, ministrul Cseke Attila a promis că va acorda primăriei municipiului Satu Mare, finanțare pentru construirea unei creșe ultra – moderne. Este vorba despre construirea unei creșe pe trei nivele, cu șase grupe.

”Am avut o discuție cu domnul primar și cu decidenții locali despre programul de construcții de creșă, am prezentat acest concept la nivel național, suntem la stadiul în care se lucrează la proiectele de fezabilitate. Niciun termen nu este expirat și am înțeles de la domnul primar că s-a identificat deja terenul pe care am putea construi o creșă nouă, modernă, cu spălătorie, cu cabinet medical, cu panouri fotovoltaice, cu tot ce înseamnă anul 2021”, a declarat ministrul în timpul vizitei sale din luna mai.

“Printr-un proiect derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei vom construi o nouă creșă în municipiul Satu Mare. Locația pe care am ales-o se află pe str. Poligonului, o zonă aflată în plină dezvoltare urbanistică. În urma discuțiilor purtate cu domnul ministru Cseke Attila, vom propune un proiect pe trei nivele, cu şase grupe. Oferim copiilor din Satu Mare șansa la educație timpurie, în creșe moderne”, au precizat la momentul respectiv autoritățile municipale.

Ministerul a mai anunțat că există și un acord al coaliției de guvernare privind finanțarea funcționării creșelor după construire. Aceste costuri vor fi preluate de la autoritățile locale la guvern, a conchis ministrul.

Din bugetul național, dar și din fonduri europene, prin PNRR, au fost alocate 230 de milioane de lei pentru construirea de creșe noi, a amintit ministrul. Acesta a adăugat că informațiile necesare întocmirii cererilor de finanțare se află pe pagina ministerului și al Companiei Naționale de Investiții: https://bit.ly/3rDGWda.

- Advertisment -

Cele mai populare

Grup infracțional destructurat. Vindeau droguri și în zona liceelor

În cursul zilei de astăzi, în județul Satu Mare și Bihor, au fost efectuate 30 de percheziții domiciliare....

A fost răpus de Covid la cei 100 de ani

Până astăzi, în județul Satu Mare s-au înregistrat 15761 îmbolnăviri, 14032 vindecări și 450 decese cauzate de coronavirus....

Sute de telefoane și laptopuri confiscate în Vama Peta

În cursul zilei de sâmbătă, 25 septembrie, un tânăr din Suceava s-a prezentat în...

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Comentarii recente