joi, februarie 29, 2024
AcasăsusEuroparlamentarii PNL se luptă în sprijinul fermierilor

Europarlamentarii PNL se luptă în sprijinul fermierilor

Europarlamentarii liberali încearcă să obțină de la Comisia Europeană cât mai mult sprijin pentru agricultura de la noi. Dan Motreanu și Daniel Buda, din partea partidului PNL, au cerut instituțiilor europene mai multe măsuri care să-i ajute pe fermierii români să compenseze pierderile suferite în ultimul an de pe urma secetei, a inundației și a afluxului de grâne ieftine provenite din Ucraina.

Într-o scrisoare trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, europarlamentarii au solicitat trei măsuri, pe care le consideră esențiale, pentru ca agricultorii români să primească mai mult sprijin.

,,Am solicitat Comisiei Europene creșterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a oferi fermierilor un sprijin proporțional cu amploarea pierderilor suferite. De asemenea, propunem excluderea temporară a ajutoarelor de stat acordate sectorului agricol din calculul deficitului bugetar. Solicităm crearea unui mecanism la nivelul UE pentru achiziționarea cerealelor din Ucraina și distribuirea acestora în țările cu risc de foamete. Această măsură ar contribui la stabilizarea prețurilor cerealelor pe piața internă europeană” transmite Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreședintele PNL.

Dan Motreanu și Daniel Buda sunt cunoscuți în Parlamentul European pentru solicitările demersurile repetate pe care le-au făcut de-a lungul anilor în sprijinul producătorilor români. Ca urmare a solicitărilor lor și a altor europarlamentari PPE, Parlamentul European a aprobat anul trecut propunerea privind egalitatea subvențiilor PAC în toate statele UE, ceea ce înseamnă subvenții mai mari pentru agricultorii români.

,,Comisia Europeană a aprobat două tranșe de sprijin pentru fermierii din țările apropiate de Ucraina, România beneficiind de fonduri europene de aproape 40 de milioane de euro. Populiștii, aflați în căutare de capital politic, acuză UE că nu face nimic pentru fermieri și asta nu corespunde adevărului. De aceea, noi, europarlamentarii din grupul PPE, o spunem răspicat: este nevoie de un sprijin mult mai consistent. Finanțările europene au fost și rămân inadecvate și insuficiente pentru a compensa pierderile substanțiale suferite de fermierii europeni” afirmă Dan Motreanu, europarlamentar PNL.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente