joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareExpoziția „Războinici avari în Transilvania” s-a deschis la Muzeul Județean

Expoziția „Războinici avari în Transilvania” s-a deschis la Muzeul Județean

expozitie muzeu

La Muzeul Județean Satu Mare s-a deschis expoziția „Războinici avari în Transilvania”.  Cei interesați pot vizita exponatele până în data de 25 martie, după care va fi mutată la Carei, iar apoi la Tășnad.

Diferite tipuri de arme, vârfuri de săgeți, catarame, obiecte de îmbrăcăminte și machete ce redau aspecte din viața avarilor, un popor migrator care a dispărut de pe scena istoriei în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, sunt expuse în sălile de la parterul Muzeului Județean situat pe Bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare.

Potrivit arheologului Robert Gindele, avarii erau luptători de elită, un popor care a inventat scărița de șa, ceea ce dându-le războinicilor mai mult echilibru în luptă, a făcut ca avarii să iasă aproape întotdeauna învingători din bătăliile pe care le-au purtat.

Directorul instituției gazdă, Felician Pop, a subliniat că despre avari se știu foarte puține lucruri, și la fel ca orice alt popor migrator și acesta a dispărut de pe scena istoriei.

Avarii au venit dinspre est și au stat în Bazinul Carpatic mai bine trei veacuri, ajungând și până pe actualul teritoriu al județului Satu Mare. Singurul mormânt aparținând unui avar de pe teritoriul județului nostru a fost descoperit în localitatea Dindești, în timp ce era săpat locul de veci al unui defunct. La fața locului a fost chemat arheologul Janos Nemethi, cel care a studiat artefactele descoperite în acel mormânt. Fără descoperirea de la Dindești, Gindele spune că în prezent nu s-ar fi știut nimic despre avarii din acest nord de țară.

Expoziția dedicată războinicilor avari în Transilvania este deschisă în perioada 16 februarie-25 martie 2016.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente