joi, februarie 29, 2024
AcasăsusExpoziție de podoabe la Muzeul Județean

Expoziție de podoabe la Muzeul Județean

În luna mărțișorului, Muzeul Județean Satu Mare vă invită să vizitați expoziția Podoabe de-a lungul istoriei – simboluri ale frumuseții și însemne ale puterii, un omagiu adus strădaniilor depuse de om în cursul evoluției sale, pentru a-și exprima, prin mijloacele de care dispunea, dorința de frumos.

În istoria umanității, din paleolitic și până în prezent, moda, potențarea frumuseții naturale cu mijloace artistice, la îndemnă, prin vestimentație, prin podoabe, a fost o preocupare constantă, care influențează dezvoltarea meșteșugurilor, a artei, inovarea tehnicilor de ornamentare. Mărturie a acestor preocupări estetice, stau descoperirile arheologice, izvoarele scrise, iconografice.

Piesele de podoabă, fie că au un caracter pur estetic, fie că au și un caracter practic, sunt purtate, deopotrivă, atât de femei cât și de bărbați. Dacă pentru femei, primordial este caracterul estetic, pentru bărbați, predominant este prestigiul, piesele fiind deopotrivă însemne ale puterii și simboluri ale frumuseții.

Podoabele, accesoriile vestimentare, sunt realizate pe diverse suporturi materiale, de la os și corn, lut, bronz, fier, aur, argint, în funcție de perioada istorică sau de potența economică a persoanei care le purta.

Publicul sătmărean este invitat să admire o paletă largă de podoabe și accesorii vestimentare, datând din perioada neolitică până în zilele noastre, piese aflate în patrimoniul Muzeului Județean Satu Mare și a Muzeului de Istorie și Artă Zalău. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 5 martie, la ora 13, la sediul Muzeului Județean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente