duminică, mai 26, 2024
AcasăEducatie&CulturaExpoziție foto-documentară și lansare de carte, mâine la Biblioteca Județeană Satu Mare...

Expoziție foto-documentară și lansare de carte, mâine la Biblioteca Județeană Satu Mare

Afis mare-001Caravana Culturii Sătmărene reunește joi, 20 iunie, două evenimente în organizarea Bibliotecii Județene Satu Mare. Primul eveniment, vernisajul expoziției foto-documentare “Cărturari sătmăreni” cu preocupări în domeniul limbilor clasice se va derula în Sala media, cu începere de la orele 13.00.

Potrivit Angelei Câmpian, director interimar al Bibliotecii Județene, expoziția are rolul de a valorifica patrimoniul Bibliotecii Județene Satu Mare și de a promova personalitățile locale cu preocupări în domeniul limbilor clasice, ea dorind să atragă atenția asupra personalităților care au avut atingere cu zona Sătmarului și care și-au desfășurat activitatea în cadrul mai multor domenii, printre care și cel al literaturii și limbilor clasice.

Județul Satu Mare a dat un număr însemnat de personalități care au avut preocupări în domeniul limbilor clasice, latină și greacă veche, preocupări concretizate adeseori cu publicarea unor manuale și lucrări de limbi clasice. După vizitarea expoziției, publicul sătmărean va fi în măsură să aprecieze activitatea deosebită a înaintașilor sătmăreni, atât cei de naționalitate română (Moise Sora Noac, Traian Fărcaș, Ioan Fersigan, Vasile Lohan, Francisc Groza etc.), cât și cei de naționalitate maghiară (Budai Ézsaiás, Gyurits Antal, Szénássy Sándor, Fodor Gyula, Csengeri János și alții), care au lăsat mărturii de necontestat ale erudiției lor.  Expoziția continuă șirul de evenimente organizate de secția „Colecții speciale și fond de patrimoniu”, cu scopul de a prezenta cât mai multe personalități locale și de a valorifica fondul de carte și periodice al secției, oferind și de această dată informații noi și interesante.

Cel de-al doilea eveniment, lansarea cărții “Arta de a trăi cu eleganță”, semnată de OanaAfis_Arta de a trai cu eleganta Mîndruț, se va derula cu începere de la orele 15.00, în aceeași locație. “Această carte am scris-o din dorința mea irepresibilă de bine și de frumos și din fascinația pe care am resimțit-o întotdeauna pentru oamenii care și-au făcut din eleganță un mod de a trăi. Deși nu am pretenția de a fi epuizat un subiect atât de vast, am intitulat-o „Arta de a trăi cu eleganță”  deoarece subiectul cărții nu tratează doar „bunele maniere”. Cei care vor citi această carte vor găsi între coperțile ei informații de cultură generală care îi vor scoate la liman din multe situații în care îi va pune viața”, a declarat autoarea Oana Mândruț.

“Una din cele mai nobile misiuni pe care le are Biblioteca Județeană Satu Mare este aceea de a promova autorii locali sau pe cei care își au geneza pe tărâmurile Sătmarului. Mărturie stă deja-consacratul eveniment „Anul editorial sătmărean” dar și numeroasele lansări de carte organizate sub auspiciile instituției noastre și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare. Destinul a făcut ca Oana Mîndruț să activeze pe tărâm profesional în Cluj-Napoca, însă nu a uitat faptul că ea s-a născut la Satu Mare și că aici și-a desăvârșit studiile liceale, fiind  încă de atunci o prezență activă și permanentă în spațiul bibliotecii, a mai declarat Angela Câmpian. Cartea va fi prezentată de către gazetarul și publicistul Voicu D. Rusu, în prezența invitaților, a familiei și a prietenilor autoarei dar și a celor care au afinități cu subiectele dezbătute în carte.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente