Acasă Locale Stiri Satu Mare Expoziție inedită Ioan Sălăjan și Vasile Koter

Expoziție inedită Ioan Sălăjan și Vasile Koter

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale  Satu Mare, a organziat miercuri, 03 aprilie 2019 vernisajul expoziției de arte plastice al artiștilor plastici sătmăreni Kóter Vasile (sculptură) și Ioan Cătălin Sălăjan (metaloplastie).
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: managerul instituției Robert Laszlo, scriitorul Felician Pop și artistul Ioan Sălăjan.
Vasile Koter este un artist adevărat, care are în spate o vastă operă, un număr impresionant de lucrări. Face sculpturi în relief de mare valoare cu tematică istorică și social. Este uimitoare fantezia şi migala care umple cu chipuri, forme şi sens nişte spaţii incredibil de restrânse.
La vârsta lui este un artist care poate zice că „a străbătut deșertul”, un artist care l-a studiat pe maestrul Vida Geza, „și nu a luat nimic de la dânsul”, a rămas un original în tot ce face.
Ioan Cătălin Sălăjan s-a născut la Bucureşti, dar familia s-a mutat destul de repede în nordul ţării, locul de origine al tatălui. Pasiunea pentru artă s-a făcut vădită în liceu, când şi-a descoperit un mare prieten şi maestru în persoana pictorului şi profesorului sătmărean Andrei Szanto. Sub îndrumarea lui Szanto tânărul Sălăjan a deprins tainele desenului, iar de la maestrul Bogosi a învăţat lucrul cu ceramica. A avut o revelaţie la 14 ani, când a vizionat, tot în Baia Mare, expoziţia artistului metaloplastician Ştefan Kosma şi a descoperit farmecul modelării metalului.
Evenimentul a fost moderat de către Enyedi Ștefan.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente