Prețurile la energie vor crește semnificativ după dispariția plafonării. Consumatorii vor începe să plătească peste 1 leu/kWh, dublu față de cel mai mic plafon din prezent. Ministerul Energiei pregătește o schemă de sprijin.
Astfel că facturile la energie vor crește din 31 martie 2025, atunci când încetează schema de plafonare. Între timp, politicienii si-au asigurat voturile electoratului, așa că pot să renunțe liniștiți la măsurile de sprijn pentru populație.
În prezent, milioane de consumatori plătesc 0,68 lei/kWh dar în câteva luni prețul se va dubla.
„Piaţa trebuie să revină la mecanisme libere, în care preţul să se regleze de către piaţă. Ne aşteptăm ca preţul energiei să depăşească valoarea de 1 leu kWh, poate 1,5 lei pe kWh”, spune Corneliu Bodea, președinte la Centrul Român de Energie.
Nu mă aştept ca după 31 martie 2025 să fie preţuri mai mari decât 1,3 lei pe kWh”, afirmă Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Ofertele furnizorilor de energie
Hidroelectrica are prețuri între 0,77 şi 0,90 lei pe kWh, în funcţie de regiune.
PPC, fosta companie ENEL, are o ofertă de 1,23 lei/kWh.
Ministerul Energiei vrea ca toţi furnizorii să transmită înştiinţări către consumatori, prin care să le spună acestora care sunt preţurile pe care le vor plăti din aprilie 2025, atunci când dispare plafonarea. Şi să-i determine să vină cu oferte mai bune de preţ, pentru că sunt în prezent contracte unde preţurile ajung la 2-3 lei/kWh.
„Anumite contracte au rămas cu preţuri mai mari, din perioada de criză energetică. Vrem să-i determinăm pe furnizori să-şi actualizeze aceste preţuri”, a declarat Sebastian Burduja.
Schema de compensare ar urma să fie prelungită şi în 2025 doar pentru consumatorii vulnerabili.
„Acei consumatori care, pe de-o parte, au venituri scăzute, pe de altă parte au cheltuieli mari cu energia, astfel încât odată ce-şi plătesc factura la energie ei cad sub pragul de sărăcie, m-aş aştepta să fie susţinuţi, cu un fel de rambursare a cheltuielilor excesive la factură”, a spus Corina Murafa, expert în energie.
Ar putea fi luată în calcul şi acordarea unui sprijin pentru familiile numeroase sau pentru cei care utilizează aparate medicale.
Atenție la ofertele la electricitate
„Apar chiar şi aberaţii de preţ în piaţă. De aceea trebuie să fie resposabili. Nu cred că oferte care depăşesc valoarea de 1 leu şi 1,5 lei kWh sunt serioase”, a explicat Corneliu Bodea.
Hidroelectrica ar putea rămâne furnizorul cu cel mai bun preţ şi după ce dispare plafonarea, astfel specialiştii cred că un nou val de clienţi se va îndrepta către această companie. Cel mai mare producător de energie din România a ajuns la aproape 600.000 de clienţi, potrivit observatornews.ro.