marți, mai 21, 2024
AcasăEconomico-socialFermierii sătmăreni protestează. Vor mărșălui cu utilajele până la granița cu Ucraina

Fermierii sătmăreni protestează. Vor mărșălui cu utilajele până la granița cu Ucraina

Fermierii din județul Satu Mare vor organiza o nouă acțiune de protest în cursul zilei de vineri. Concret, vineri 7 arilie 2023 în intervalul orar 10 – 15 în localitățile Turulung și Halmeu vor protesta reprezentanții mai multor Cooperative Agricole din județ.

La adunare vor participa aproximativ 200 de persoane însoțite de tractoare agricole, tractoare cu utilaje și autoturisme. Punctul de plecare va fi în localitatea Turulung cu destinația finală Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.

Fermierii au declarat că sunt afectați de criza din Ucraina. Conflictul armat din țara vecină a dus la eliminarea totală a taxelor vamale pentru toate mărfurile, fapt care dat peste cap piața din România.

”Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă.

Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România.” transmit reprezentanții fermierilor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente