sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăEconomico-socialFermierii vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă

Fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă

Prefectul județului Satu Mare a organizat o ședință, astăzi, cu primarii, reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, ai Direcției Agricole Județene și cu agenții agricoli de la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale în vederea ajutorării fermierilor afectați de seceta pedologică. În acest sens au fost fost constituite două comisii care vor colecta informațiile din teritoriu.

De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost prezentate și analizate toate documentele necesare pentru întocmirea pentru fiecare fermier a dosarului necesar pentru a putea fi despăgubit.

Astfel, utilizatorii de terenuri cu destinaţie agricolă înscrişi în evidenţele APIA ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producției vegetale, aferente fiecărei culturi, depun înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv pentru culturile agricole înfiinţate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv pentru celelalte culturi agricole.

Documentele care trebuie întocmite la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și de către comisiile de evaluare sunt Raportul operativ cu evaluarea pagubelor la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică:

  • Centralizatorul rapoartelor operative
  • Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole
  • Raport de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, pe UAT-uri
  • Raport centralizator privind calamităţile generate de seceta pedologică la nivelul întregului județ.

”Cel mai important lucru este ca informația să ajungă la toți fermierii, să cunoască faptul că au dreptul să fie despăgubiți. Pe baza datelor din Cererea unică de plată pe care a depus-o la APIA, producătorul agricol întocmește notificarea către primărie iar de aici încolo instituțiile statului trebuie să își facă datoria. Comisiile de evaluare se vor deplasa la nivelul întregului județ și le solicit încadrarea în termenele legale. De asemenea, am convingerea că avem sprijinul tuturor primarilor care vor organiza activitatea la nivelul primăriilor astfel încât niciun fermier să nu fie nedreptățit.” – a declarat prefectul Radu Roca.

Sursa foto: Agrointel

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente