29.8 C
New York City
luni, august 8, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareFestivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la ”Oțeloaia”, un adevărat nestemat...

Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la ”Oțeloaia”, un adevărat nestemat pe harta folclorică a județului!

 

Tradiția reînvie în mirificul decor al pădurii, acolo unde folclorul codrenesc dăinuie pentru a fi transmis noilor generații. 

În fiecare an, la sfârșitul verii, Festivalul Codrenesc de la Oțeloaia este un adevărat nestemat pe harta folclorică a județului nostru care  aduce în atenția sătmărenilor, în primul rând, tradiții și obiceiuri străvechi…

       Cea de-a 63-a ediție a Festivalului Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc ”Oțeloaia” s-a desfășurat duminică, 18 august. Acest eveniment este organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Homoroade.

Festivalul Codrenesc de la Oțeloaia a devenit în timp, spațiul consacrat în care anual se concentrează întreaga spiritualitate a Codrului, în adevărata sa splendoare și unicitate. Menționăm că prezentarea manifestării a fost făcută de celebra realizatoare și prezentatoare de emisiuni folclorice, Iuliana Tudor de la TVR care s-a aflat pentru prima dată la Oțeloaia si a fost placut surprinsa de aceste locuri frumoase.

Dupa deschiderea oficiala, au urcat pe scena de la Oteloaia vedete nationale si locale, printre care îi amintim pe Dinu Iancu Sălăjanu, Malvina Madar Iederan, Leontina Dorca și Maria Carmen Sas, Maria Petca Poptean, Hermina Marc Iluț, Marian Buzilă, Adelina Costina, Bianca Cionca ,Ansamblul Folcloric al Județului ,,Doruri Sătmărene’’ – soliști vocali: 9- Silvia Șuth, 10- Liliana Bota, 11- Darius Câmpean; solist instrumentist – 12- Bogdan Bota Ansamblul Folcloric „Cununița și Cununița Năzdrăvană” Grupul folcloric ,,Homoroade’’ Dănțăușii din Cuța și Soconzel Ansamblul Folcloric „Ceatăra” din Carei Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” si nu in ultimul rand, Ardud Ansamblul Folcloric „Mugurașii Codrului” din Giorocuta Ansamblul Folcloric „Vatra” din Santău.
Lacul Oțeloaia din comuna Homoroade este unul dintre cele mai frumoase locuri ale județului Satu Mare. Pe lângă cadrul natural deosebit, locul atrage turiști și datorită amplei sărbători codrenești ce are loc aici în fiecare an la sfârșitul verii.

Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia, o adevărată nestemată pe harta folclorică a județului nostru, este de altfel cel mai vechi festival din județul Satu Mare, eveniment care se organizează încă din anul 1957.

Festivalul Codrenesc de la Oțeloaia este un splendid prilej unde sunt prezentate cântecul și dansul popular, datinile și obiceiurile străvechi. Oțeloaia a devenit în timp spațiul consacrat unde anual se concentrează întreaga spiritualitate a Codrului, în toată splendoarea și unicitatea sa. Spectacolul susținut de interpreți, ansambluri folclorice și grupuri de dansatori a avut loc pe scena amplasată pe lacul din pădurea Oțeloaia.

Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia are numeroase semnificații, prin acesta fiind prezentate cântecul și dansul popular, datinile și obiceiurile străvechi, arta lemnului, fiind considerat locul tradițional de întâlnire a tuturor comorilor folclorului codrenesc.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente