Acasă Locale Stiri Satu Mare FMI vine peste două săptămâni la București pentru bugetul 2015

FMI vine peste două săptămâni la București pentru bugetul 2015

Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice după data de 10 decembrie, când se va încheia misiune comună FMI și CE, care va veni pe 2 decembrie la București strict pentru discuții pe această problematică, a anunțat miercuri Ministerul Finanțelor Publice.

Misiunea comună de experți ai Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene se va afla la București în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritățile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusă din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

„Misiunea este una dedicată strict proiectului legii bugetului, nu reprezintă o misiune de evaluare a angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat în fața FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat între partea română și reprezentanții creditorilor externi”, se arată în comunicatul MFP.

Ulterior discuțiilor cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice și transmis Guvernului spre aprobare, se mai spune în comunicat.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, că în spațiul public sunt discuții extrem de consistente legate de creșterea taxelor, menționând că prioritatea majoră pentru România este un proiect de buget pe 2015 și că face un apel către Guvern pe acest subiect.

Președintele a declarat că, dincolo de prioritățile pe care Parlamentul le-a exercitat în aceste zile, prioritatea majoră pentru România este un proiect de buget, pentru că atât companiile, firmele dar și cetățenii nu știu cum să își proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului și a informației despre creșterea sau nu a taxelor.

„Fac un apel la Guvern, faptul că prim-ministrul nu e în București nu e o scuză. Ministerele, împreună cu Ministerul de finanțe, pot pregăti și pune la dispoziția publicului proiectul de buget. În spațiul public sunt discuții extrem de consistente legate de creșterea taxelor, alocările bugetare, pentru investiții pentru proiecte culturale, de mediu, sunt lucruri extrem de imprtante”, a spus el.

„Cer în mod expres ca Guvernul să fie în măsură ca în cel mai scurt timp să prezinte proiectul de buget”, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit președintelui, firmele nu își pot proiecta anul 2015 fără să aibă o imagine a bugetului și a Codului Fiscal. „Fac apel la Guvern, inclusiv la viceprim-ministrul Gabriel Oprea, care gestionează zilele acestea problemele curente, așa cum apare în Monitorul Oficial, la accelerarea procesului de pregătire a proiectului de buget pe 2015 și punerea cât mai rapidă în dezbatere a acestui proiect”, a mai spus șeful statului.

Declarația lui Traian Băsescu vine după cea a președintelui ales, Klaus Iohannis, care a declarat, la prima conferință după alegeri: „Invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pentru 2015, cu cât mai repede cu atât mai bine”.

În ședința de Guvern de marți, premierul Ponta le-a cerut miniștrilor să pregătească bugetul pe anul viitor până la sosirea delegației Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, precizând că discuțiile vor fi la Finanțe, iar decizii politice pentru „măsuri speciale” vor fi adoptate în coaliție și Guvern.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dieta raw-vegană

Beneficii și riscuri Ce înseamnă dieta raw vegană, ce beneficii pentru sănătate are și la ce să fii...

Spre groapă, râzând…

Speram ca măcar la alegerile parlamentare să nu se repete comedia amară de la locale și când spun asta, mă gândesc la...

,,Prin cântec îmi exprim trăirile”

Interviu  cu interpretul Darius Câmpean Încercăm să îi aducem în atenția publică pe acei tineri care înțeleg că o...

Muzeul Daciei Românești din Satu Mare este unic în țară!

El aparține omului de afaceri, Beniamin Kira Fără îndoială, cel mai atipic muzeu din județul nostru, Muzeul Daciei Românești,...

Comentarii recente