29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăLocaleFocar de Gripă Aviară la doar câțiva km de 8 localități din...

Focar de Gripă Aviară la doar câțiva km de 8 localități din județ

Autoritățile din Ungaria au notificat autoritățile române despre faptul că la data de 18 ianuarie 2022, a fost descoperit un nou focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița României, lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Conform coordonatelor, în zona de supraveghere de 10 km, intra și 8 localități de pe raza județului Satu Mare, respectiv:Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Păulian și Traian.

În perioada 28.01.2022 – 03.02.2022, inspectorii DSVSA Satu Mare au verificat următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

În urma acestor controale s-a aplicat 3 sancțiuni contravenționale din care: 2 amenzi contravenționale în valoare totală de 2.400 Lei. A fost amendată cu 1.200 Lei, o persoană fizică din Odoreu, pentru vânzarea unor suine fără documente prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare. Totodată a fost amendată și persoana fizică, tot cu 1.200 de Lei, care a cumpărat aceste suine. Un crescător particular de suine din localitatea Bârsău a primit avertisment pentru deținerea de animale neidentificate prin crotaliere, în exploatația non profesională.

A fost stins un nou focar de Pestă Porcină

În această săptămână a fost stins un focar de Pestă Porcină Africană, în localitatea Beltiug. În prezent, în județul nostru mai evoluează un singur focar de Pestă Porcină Africană.

DSVSA Satu Mare precizează că în acest an au fost stinse un număr de 33 focare, de Pestă Porcină Africană. În anul 2022, în fondurile de vânătoare din județ, a fost găsit un singur mistreț mort infectat cu Pestă Porcină. Din cei 123 mistreți împușcați în 49 fonduri de vânătoare, 5 mistreți au fost pozitivi, iar 118 mistreți negativi.

Conform Regulamentului U.E. 136/2022, în această perioadă mai evoluează Pestă Porcină Africană în Bulgaria, Germania, Estonia, Polonia, România, Grecia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia.

Inspectorii DSVSA și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, continuă controalele efectuate în traficul rutier pentru a verifica comerțul și transportul ilicit de animale, pentru a preveni apariția de cazuri de Pestă Porcină Africană și Gripă Aviară în județul nostru. În urma acestor controale, nu au fost depistați până la această oră purcei neidentificați, neînregistrați, pui, galinacee sau palmipede, fără documente sanitare veterinare însoțitoare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente