joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleInspectorii DSVSA au aplicat sancțiuni în piețele din județ

Inspectorii DSVSA au aplicat sancțiuni în piețele din județ

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat, în perioada 28.01.2022 – 03.02.2022, 94 acțiuni de control în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare.

Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existența documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman.

Totodată a fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces în unități.

În urma acestor verificări au fost aplicate nouă avertismente, pentru 9 producători agricoli particulari din Piața Mică – 2, Piața Mare – 2, Piața Someș – 2, din Satu – Mare, Piața Carei – 2 și Piața Negrești – 1, – pentru manipularea produselor alimentare fără a respecta legislația în vigoare.

Inspectorii DSVSA îndeamnă sătmărenii să nu consume carnea de la porcii sacrificați în sistem gospodăresc și să nu o prepare, până nu obțin de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la urs sau porcii mistreți.

În cazul în care medicul veterinar, constată că porcul dumneavoastră este bolnav, veți fi despăgubit de stat, la valoarea de piață a animalului, dar numai dacă acesta este identificat și înregistrat în Baza Națională de Date.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente