joi, iunie 20, 2024
AcasăLocaleFocar de rabie în județul Satu Mare

Focar de rabie în județul Satu Mare

Autoritățile locale sunt în alertă după ce pe raza județului Satu Mare a fost identificat un focar de rabie. Cazul a apărut într-o gospodărie din Bercu Nou.

Potrivit directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, este vorba despre un focar de rabie la o vulpe, într-o gospodărie din Bercu Nou.

Au fost luate toate măsurile necesare pentru limitare. Astfel a fost aprobat planul de măsuri pentru combaterea focarului de rabie din localitatea Bercu Nou și zona considerată de risc crescut, care va fi transmis pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP – Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.

Principalele măsuri stabilite privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitatea Bercu Nou.
Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă ( incurabilă) atât la animale cât și la om.


De asemenea Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente