marți, februarie 27, 2024
AcasăLocaleFocar de tuberculoză bovină, depistat la Ghenci

Focar de tuberculoză bovină, depistat la Ghenci

krs_2-1Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au realizat în perioada  02.05.2013  –  09.05.2013, un număr de 51 acţiuni de control la unităţi şi gospodăriile populaţiei.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii au aplicat un avertisment şi doua menzi contravenţionale, în valoare de 1.800 lei. Au fost verificate: depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, cantine, unităţi de vânzare cu amănuntul, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi ambalare produse de origine non animală, unităţi de procesare carne, unităţi procesare lapte.

In cadrul acțiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: existenta documentului de înregistrare, respectarea condițiilor generale de igiena, originea materiilor prime si existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea si eliminarea subproduselor, existenta echipamentelor de protecție.

Deficienţele sancţionate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în ceea ce priveşte depozitarea produselor alimentare la un magazin alimentar din Satu Mare, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare, în vederea comercializării a produselor alimentare. Un magazin alimentar din Carei a fost sanctionat cu 1.200 lei. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea şi pastrarea evidenţelor zootehnice intr-o exploataţie profesională din Carei a fost aplicata o amenda de 600 lei.

Cu ocazia sărbătorilor Pascale, în Punctul de Sacrificare autorizat sanitar veterinar din incinta Pieţei Mici a fost sacrificat un număr de 527 capete miei. În această perioadă a fost depistat şi declarat un focar de tuberculoză bovină în localitatea Ghenci. Confirmarea s-a făcut în laboratorul de specialitate din cadrul L.S.V.S.A. Cluj.

Tot în această perioadă au fost depistate 2 capete suine, cu trichineloză, în localitatea Băbeşti.  Cantitatea de 230 kg carne, în valoare de  2.070 lei a fost confiscată şi dirijată spre incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar. Aceste acţiuni întreprinse de către inspectorii D.S.V.S.A. Satu Mare vor continua şi în perioada  următoare, pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi a animalelor, a preveni difuzarea bolilor transmisibile şi a reduce riscul de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente