miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareFolclorul sătmărean se degradează pe zi ce trece

Folclorul sătmărean se degradează pe zi ce trece

Folclorul codrenesc a pierdut mult din autenticitate, datorita promovarii gresite a dansului si portului popular din zona, spune primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean. Potrivit edilului, noile formatii de „dantausi” care au aparut in ultima vreme nu danseaza deloc codreneste.

„In ultimii ani, folclorul codrenesc, si-a pierdut din frumusetea si autenticitatea de altadata, datorita promovarii gresite a dansului si portului popular de catre diverse institutii si televiziuni.

Palariile de paie „inalte”, vesta neagra, cizmele cu tureac scurt si moale, sorturile negre, dansul fecioresc … nu apartin zonei „codru” (cel putin zonei Homoroade)! La „noi” la „dant” se purtau „palarii de par” cu pana de fazan, cizme inalte cu tureac tare, sorturi roz-violete, iar feciorii nu jucau singuri, nici atunci cand faceau „ponturi” (batai pe picior) !

Au aparut azi formatii de „dantausi” care „sar”, „fluiera” si „bat pe picior”, fara a dansa deloc codreneste !

Cred ca odata cu finalizarea drumului de acces din Satu Mare spre Homoroade-Socond, trebuie organizate mai multe evenimente culturale locale, prin care sa incercam sa promovam corect folclorul codrenesc !”, spune primarul comunei Homoroade, Simion Ardele

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente