29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareFormația de dansuri din Polonia cel mai apreciat moment la festivalul de...

Formația de dansuri din Polonia cel mai apreciat moment la festivalul de la Bogdand

Zespół Pieśni i Tańca Jaślanie (3)

În comuna Bogdand se întâlnesc de aproape 30 de ani pe scena în aer liber, pentru valorificarea folclorului autentic și apoi conservarea lui, ansambluri folclorice din județ și nu numai care prezintă prin costume, cântece și dansuri populare, datinile și obiceiurile străvechi ale comunităților din care fac parte.
Anul acesta cei mai apreciați la festivalul ce s-a desfășurat în data de 4 septembrie, au fost polonezii din orașul Jaslo, mai exact Formația de Dansuri și Cântece Populare „Jaślanie” care au o ferit un moment de neuitat cucerind publicul.

Programul a fost prezentat doar în limba maghiară.
Festivalul a început la ora 12:00 cu o paradă a portului popular specific fiecărei naționalități (română,poloneza, maghiară, șvăbească și rromă), o expoziție a meșterilor populari, și un spectacol folcloric susținut de formațiile artistice.

”Mă bucur foarte mult că mă aflu astăzi aici și că putem să arătăm și românilor tradițiile noastre poloneze. Ne place mult și sperăm ca să avem o colaborare și pe viitor. ” a declatat primarul orașului Jaslo, Stanislaw Pankiewicz.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare în colaborare Primăria și Consiliul Local Bogdand și este unul dintre cele mai vechi evenimente de acest gen organizate pe teritoriul județului Satu Mare.
”În ultimii ani am participat la fiecare ediție și vin cu drag, din inimă o spun. Zona în care se organizează ar putea fi un exemplu foarte bun pentru toata țara dacă stăm să ne gândim la multilingvism și la multiculturalitate. Tradiția, portul popular, cultura fiecărei etnii s-au intersectat practic și între români, maghiari, șvabi a existat un schimb de obiceiuri. A declarat unul dintre participanți. Festivalul Folcloric al Naționalităților din Bogdand a pornit din inițiativa profesorului și etnografului Sipos Laszlo, instructorul formațiilor “Rozsmalint” din localitate, în colaborare cu specialiștii de la Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Satu Mare.

Zespół Pieśni i Tańca Jaślanie (7) Zespół Pieśni i Tańca Jaślanie (6) Zespół Pieśni i Tańca Jaślanie (5) Zespół Pieśni i Tańca Jaślanie (4) Zespół Pieśni i Tańca Jaślanie (2) Zespół Pieśni i Tańca Jaślanie (1)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente