vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleInternationaleFostul premier italian va trebui să predea pașaportul și riscă să nu...

Fostul premier italian va trebui să predea pașaportul și riscă să nu aibă dreptul de a candida șase ani

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, va trebui să predea pașaportul și riscă să nu mai aibă dreptul de a candida pentru funcții publice timp de șase ani.

Procuratura din Milano a emis vineri ordonanța de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi, care trebuie să ispășească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunității. Silvio Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat în prima instanță și în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicție de cinci ani privind deținerea de funcții publice.

Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanța supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancțiunii suplimentare, cea de interzicere a funcțiilor publice. În privința condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunității, relatează ziarul La Repubblica.

Vineri, Procuratura a trimis și Senatului mandatul de punere în aplicare a sentinței, iar legea prevede ca, în cazul unei condamnări definitive, demiterea din funcție să fie validată de Camera parlamentară din care face parte persoana condamnată. Conform Articolului 1 din Decretul lege din 31 decembrie 2012, aprobat de fostul Guvern Mario Monti, „nu pot candida și nu pot continua să fie deputați sau senatori cei care au fost condamnați definitiv la pedepse de peste doi ani de închisoare”. Printre delictele menționate în această lege figurează nu doar fapte de corupție, ci și fraudele fiscale, pentru care a fost condamnat Berlusconi. Astfel, Berlusconi ar putea să nu aibă dreptul de a mai candida cel puțin șase ani, indiferent dacă va fi confirmată sau nu pedeapsa suplimentară de interzicere a deținerii de funcții publice.

În plus, procurorii cer ca Berlusconi să predea pașaportul normal și pașaportul diplomatic, ca măsură preventivă pentru a se evita părăsirea țării înainte de punerea în aplicare a pedepsei.

Silvio Berlusconi ar putea cere grațierea din partea președintelui Giorgio Napolitano, apropiații lui argumentând că doar așa se poate „restabili democrația” în Italia, scrie Corriere della Sera. Liderii grupurilor PdL din Senat și Camera Deputaților, Renato Schifani și Renato Brunetta, au anunțat că vor adresa președintelui Giorgio Napolitano o cerere de grațiere a lui Berlusconi, „pentru restabilirea democrației în Italia”. Solicitarea va fi depusă luni, când președintele revine din concediu. „Vom acționa rapid, pentru redarea, conform Constituției, a libertății și democrației care au fost afectate de această sentință”, a declarat Schifani, liderului grupului Partidului Poporul Libertății (PdL) din Senatul italian. „Dacă solicitarea de grațiere nu va primi un răspuns afirmativ, știm toți ce trebuie să facem: să apărăm democrația din Italia”, a spus, la rândul său, Renato Brunetta, liderul grupului deputaților PdL.

Președinția a dat un semnal favorabil inițiativei, comunicând că cererea de grațiere trebuie depusă de titular.

Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporții, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susținut atât de Partidul Democrat (de stânga), cât și de formațiunea lui Berlusconi, PdL. Miniștrii și parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi au avertizat că sunt pregătiți să demisioneze în semn de protest față de condamnarea definitivă a fostului premier, care solicită reformarea justiției, amenințând cu alegeri anticipate. „Este o sentință fără fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi”, a declarat Berlusconi vineri după-amiază, conform Corriere della Sera.

Liderii grupurilor PdL din Senat și Camera Deputaților, Renato Schifani și Renato Brunetta, au avertizat că vor merge la Președinție pentru a prezenta demisiile tuturor membrilor formațiunii care dețin funcții guvernamentale sau locuri în Parlament. La rândul său, secretarul general al PdL, Angelino Alfano, care este și ministru de Interne în Guvernul de uniune dreapta-stânga condus de Enrico Letta, a declarat după reuniune: „Suntem pregătiți să demisionăm pentru a ne apăra idealul”.

Avocații fostului premier italian vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii. În practică, opțiunea avocaților apărării va putea fi anunțată până pe 16 septembrie, dat fiind că va fi și o perioadă de vacanță. Avocații vor trebui să propună arestul la domiciliu sau munca în folosul comunității.

Cazul se referă la achiziționarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparținând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 – 1998, la prețuri majorate intenționat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente