Acasă Locale Nationale Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura a fost reținut

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura a fost reținut

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura a fost reținut miercuri, în dosarul în care este acuzat că a primit mită foloase de 30.000 de euro pentru intervenții într-un dosar și că i-a cerut unei judecătoare să dea o decizie favorabilă într-o cauză în care soția sa era reclamant.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au audiat mai multe ore pe Ovidiu Puțura, iar în noaptea de marți spre miercuri au emis pe numele acestuia ordonanță de reținere pentru 24 de ore, urmând să ceară instanței arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Ovidiu Puțura, judecător la Tribunalul Bistrița, în prezent director la Direcția contencios din Ministerul Justiției, a fost dus marți dimineață la Direcția Națională Anticorupție, de ofițeri de poliție, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere. Procurorii DNA i-au adus la cunoștință lui Ovidiu Puțura că este acuzat de dare de mită și trafic de influență. Anchetatorii au făcut și percheziții la locuința lui Puțura.

În același dosar, trei judecătoare din Bistrița-Năsăud au fost ridicate de procurori, fiind duse la DNA pentru a fi audiate, întrucât ar fi vizate de acuzațiile de corupție verificate în cauză.

Potrivit procurorilor, în luna noiembrie 2014, Ovidiu Puțura i-ar fi promis judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, că, din funcția pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiție sau printr-un funcționar de legătură ce îi poate influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât fiul magistratului să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

„În schimbul intervenției promise, suspectul Puțura Ovidiu i-a solicitat judecătoarei să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția suspectului era reclamant recurent”, au scris procurorii în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

Ovidiu Puțura mai este acuzat că, în perioada 2013 – 2014, a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare, un costum de vânătoare, precum și aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători să dea o soluție favorabilă într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obținute de MEDIAFAX, în 2012, Alina Ofelia Puțura, soția fostului secretar de stat în MJ Ovidiu Puțura, a revendicat în instanță un teren de 916 metri pătrați, în Bistrița. În 29 aprilie 2014, Judecătoria Bistrița a respins acțiunea formulată de Alina Puțura, iar aceasta a atacat hotărârea cu recurs, în 5 august 2014. Tribunalul Bistrița a stabilit termene de judecată în 16 octombrie, 27 noiembrie și 4 decembrie 2014, iar din complet a făcut parte și judecătoarea Corina Iacob.

În acest context, în 4 noiembrie 2014, Ovidiu Puțura s-ar fi întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob, în restaurantul unui hotel din București, și ar fi discutat despre faptul că fiul magistratului, Titus Gheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar, la care a participat în 22 septembrie.

În timpul discuțiilor, fostul secretar de stat în Ministerul de Justiție ar fi lăsat să se înțeleagă că în urma unor intervenții, prin intermediul unui funcționar cu influență la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, îl va sprijini pe fiul judecătoarei să promoveze examenul în 2015, susțin anchetatorii.

În schimbul acestor promisiuni, judecătoarea Corina Iacob s-ar fi angajat să dea o soluție favorabilă în dosarul soției lui Ovidiu Puțura, aflat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, în stadiul de recurs, și totodată să convingă cel puțin una dintre colegele de complet să pronunțe aceeași decizie.

„Urmare a influenței exercitată de Puțura Ovidiu asupra judecătorilor din complet, în mod direct și prin intermediul președintei Tribunalului Bistrița, pe care acesta susține că a sprijinit-o pentru ocuparea funcției de președinte al tribunalului, completul a amânat pronunțarea pentru data de 04.12.2014, când a dat o soluție favorabilă. Astfel, prin Hotărârea nr. 286/04.12.2014 a fost admis recursul declarat de reclamanta Puțura Alina Ofelia împotriva sentinței civile cu nr. 3370/29.04.2014, pronunțată de Judecătoria Bistrița care a fost modificată în tot, în sensul că a fost admisă acțiunea formulată de reclamanta Puțura Alina Ofelia și, în consecință au fost obligați pârâții să recunoască dreptul de proprietate al reclamantei asupra porțiunii de teren în suprafață de 916 mp, Bistrița, să-l predea în posesie și să se abțină pe viitor de la orice acte de conturbare ori deposedare. Totodată, pârâții au fost obligați să-și ridice imobilele construcții edificate pe terenul de mai sus”, au precizat procurorii în documentele citate.

Ovidiu Puțura a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției în 24 februarie 2014, funcție pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puțura (PNL) a fost judecător și director la Direcția de contencios administrativ din Ministerul Justiției.

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puțura a fost numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al companiei CFR. În aceeași zi, Ministerul Justiției preciza că Ovidiu Puțura poate fi, în paralel, și secretar de stat în MJ și membru în consiliul de administrație al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiției a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puțura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detașării la MJ. În 10 martie 2014 a încetat mandatul său în Consiliul de Administrație al CFR.

În iunie 2014, Ovidiu Puțura a fost sancționat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deținut, în paralel, funcția de membru în Consiliul de Administrație al CFR și pe cea judecător.

Ovidiu Puțura are, potrivit declarației de avere din 4 aprilie 2014, șase terenuri intravilane, forestiere și extravilane. Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției a moștenit patru din cele șase terenuri, cu suprafețe de 2.333 metri pătrați, un hectar, 3,7 hectare și 1.100 de metri pătrați, în localitățile Bistrița și Cușma Bistrița.

Ovidiu Puțura a luat în concesiune 378 de metri pătrați, în anul 2002, în localitatea Cușma Bistrița și a cumpărat, în 2010, un teren de 2.704 metri pătrați în Bistrița Bârgăului.

Fostul secretar de stat mai deține în Bistrița o casă aflată în construcție, cu o suprafață de 149 de metri pătrați, și un apartament de 49,5 metri pătrați, pe care l-a cumpărat în 2006. Ovidiu Puțura are un autoturism Nissan, din 2000.

Acesta are mai multe conturi, depozite bancare și carduri de credite în lei, care însumează aproximativ 278.000 de lei.

Ovidiu Puțura are un credit în valoare de 80.000 de lei, pe care l-a contractat în 2005 de la Banca Transilvania și este scadent în 2020.

Puțura a avut, în anul fiscal anterior declarației de avere, venituri de 109.804 lei, obținute ca secretar de stat la MJ, dar și cu titlu de restanțe salariale de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, precum și 6.500 de lei, pe care i-a obținut ca membru în comisii de concurs la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și Uniunea Națională a Notarilor Publici.

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente