vineri, martie 29, 2024
AcasăsusFoto. Victimele inundațiilor din 14 mai 1970 au fost comemorate de sătmăreni...

Foto. Victimele inundațiilor din 14 mai 1970 au fost comemorate de sătmăreni și autoritățile locale

Sâmbătă, 14 mai 2022, au fost comemorate victimele care și-au pierdut viața în inundațiile din luna mai a anului 1970. 56 de vieți au fost luate atunci de apele învolburate ale Someșului.

În memoria sătmărenilor care și-au pierdut atunci viața a avut loc o comemorare la monumentul din Piața 14 Mai. Au participat oficialități locale și județene, dar și reprezentanții unor formațiuni politice.

În fața monumentului a fost organizată o ceremonie solemnă cu serviciu religios si depuneri de coroane. Participanții au fost invitați apoi să vizioneze o expoziție în incinta Muzeului Județean Satu Mare. 

Tributul luat de Someș a fost catrastofal: 56 de oameni și 20.000 de animale

56 de oameni și peste 20.000 de animale a ucis Someșul în data de 14 mai 1970. Alte mii de sătmăreni și-au pierdut agoniseala de o viață după ce apele învolburate au acoperit o treime din județ și mai bine de jumătate din orașul Satu Mare. Pierderile suferite de populație au fost estimate de autoritățile de atunci la 259 de milioane de lei.

În cartierul de jos al municipiului Satu Mare, nivelul apei la inundațiile catastrofale din 1970 a atins doi metri. Zona a primit ulterior numele „14 mai“, după data în care Someșul a luat 56 de vieți omenești și a făcut pagube de aproape 300 de milioane de lei.

Potrivit lucrării „Epopee pe Someș“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduți în construcții, 6,2 milioane de lei în transporturi și peste 64 de milioane prin oprirea activităților de producție.

În 13 mai s-a rupt digul Someșului

În data de 13 mai 1970, s-a rput digul, acesta fiind semnalul de alarmă cu privire la creșterea periculoasă a nivelului Someșului. În dimineața zilei următoare, apele Someșului începeau să acopere județul. Digul s-a rupt în zona localităților Văii Vinului, Culciu Mare, Apa și Odoreuului. Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar și o jumătate din municipiul Satu Mare.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul de jos al orașului, denumit azi „14 Mai”, unde a fost măsurată și cota maximă a apei: doi metri. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populației a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală. Un grup de 10 pompieri de la stația locală au „luptat“ timp de două săptămâni, fără pauze, ca să salveze cât mai mulți oameni și cât de multe bunuri.

Pompierii au fost în acea zi, eroii orașului. Adăpostiți în școli și spitale, echipele de pompieri au fost ajutate de sute de sătmăreni. Unii au oferit refugiu familiilor sinitrate, alții au adunat pături, haine, apă potabilă și mâncare pentru aceștia. Soțiile ofițerilor și subofițerilor au împărțit alimente și pături călduroase celor cazați în școlile și spitalele din municipiu.


- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente