Acasă Locale Stiri Satu Mare Fotograful Remus Țiplea publică în National Geographic US

Fotograful Remus Țiplea publică în National Geographic US

Fotograful Remus Țiplea e primul fotograf român publicat, cu un fotoreportaj de 7 pagini, în revista mare, National Geographic US, anunţă Cătălin Gruia, redactor şef National Geographic România.

“Sunt mare fan Remus Țiplea pe care îl consider unul dintre cei mai buni fotografi din România. Dovada e că, cel puțin în ultimile 12 luni, a fost unul dintre cei mai publicați fotojurnaliști din revista National Geographic România: Un veac de migrație în Țara Oașului (noiembrie 2018), Ultimii ciurdari ai satului (februarie 2019), și Bulbucații (mai 2019).

Pe toate le-a facut în jurul casei, în zona natală Negrești-Oaș.

„Am încercat și subiecte din alte părți, dar mi s-a părut că doar zgâriu gheața la suprafață. Poți întelege cu adevărat un subiect doar când ajungi să te simți acasă în el”, spune Remus.

Ne-am obișnuit să credem că trebuie mers peste mări și țări pentru a explora. Nimic mai gresit! Poate primul care a demonstrat-o strălucit a fost Xavier de Maistre, aristocrat din secolul al XVIII-lea, pictor, soldat și autor al unei cărțulii care a devenit celebră: Voyage autour de ma chambre.
Xavier a decis să se bucure de cele 6 săptămâni în care a fost pus în arest la domiciul (în urma unui duel), explorându-și dormitorul în halatul de casă, cu maximum de receptivitate și curiozitate, ca pe un regat îndepărtat și exotic.

De asta avem nevoie și noi, în viața de zi cu zi, observă filozoful englez Alain de Botton în prefața ultimei ediții englezești a A Journey Around My Room: să nu mai privim orbi prin lucrurile devenite familiare, să încercăm să le revedem într-o lumină proaspătă, să intrăm în dispoziție de călătorie chiar atunci când suntem acasă …Pentru Marcel Proust, „adevărata călătorie de descoperire nu constă în căutarea unor locuri noi, ci în a privi totul cu ochi noi”. Acesta e și secretul lui Remus Tiplea.
„Sunt ca găina pe lângă casă, îmi caut subiecte cât mai aproape. Nu din comoditate, nu sunt comod deloc, merg să le pozez zi și noapte. Când alții stau acasă cu familiile de sărbători eu sunt într-un maraton continuu. Le-am aproape pentru a fi mereu în acele subiecte, pentru a face parte integrantă din ele, pentru a fi unul de-al lor”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Mi-ar fi rușine,Viorel Buda!

Se spune că o campanie electorală nu este doar un prilej de confruntare între competitori, ci și - de multe ori -...

Cu respect! Totuși…cine sunteți?

Am avut parte zilele acestea de o adevărată năvală de candidați pentru alegerile locale, semn că pofta de ciolan nu a putut...

Comentarii recente