Acasă Locale Nationale Francul s-a stabilizat peste euro pe piețele externe, în timp ce leul...

Francul s-a stabilizat peste euro pe piețele externe, în timp ce leul s-a întărit sub 4,49 lei/euro

Francul elvețian s-a stabilizat vineri la 1,012 euro pe piețele externe, după ce s-a apreciat joi cu 1% în urma decizei BCE de a lansa un program de 1.100 miliarde de euro pentru susținerea economiei uniunii monetare, în timp ce leul s-a întărit ușor și a coborât sub pragul de 4,49 lei/euro.

În jurul orei 10:00, euro era cotat în piața interbancară locală la 4,4895 – 4,49 lei/euro, după ce pe finalul ședinței de joi se tranzacționa la 4,4976 lei. Euro s-a depreciat joi în a doua parte a zilei în raport cu cele mai multe valute, după anunțul Băncii Centrale Europene (BCE).

Tot în jurul orei 10:00, francul elvețian se situa pe piețele externe la 1,0123 franci/euro, în stagnare față de nivelul înregistrat aproape de sfârșitul ședinței de joi.

Cotațiile euro/leu și franc/euro implică un curs de 4,5442 lei/franc, peste referința record de 4,5152 lei/franc, anunțată joi de Banca Națională a României (BNR) înainte de decizia BCE. Pe finalul zilei de joi, cotațiile de la momentul respectiv indicau un curs mai ridicat, de 4,5524 lei/franc.

„Mișcarea este mică în această dimineață, dar pe apreciere de leu. Cele mai multe tranzacții au avut loc sub pragul de 4,9 lei/euro. Am putea vedea în perioada următoare un efect mai puternic de pe urma deciziei BCE, dar rămâne de văzut. Euro este acum stabil și chiar și cursul euro/dolar a înregistrat o ușoară corecție”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele din piața interbancară locală s-au situat în media pentru prima oră de tranzacții, cu schimburi perfectate între un minim de 4,4875 lei/euro și un maxim de 4,4905 lei/euro.

În regiune, zlotul stagna față de euro, iar forintul înregistra o apreciere de 0,2%.

BCE va lansa în martie un program extins de achiziții de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 și care va include cumpărarea de obligațiuni guvernamentale, a anunțat joi președintele băncii Mario Draghi.

Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era așteptată de piețele financiare.

Cursul pentru francul elvețian anunțat joi de Banca Națională a României (BNR) a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric și al cincilea record atins în ultimele șase ședințe, în timp ce dolarul a coborât de la recordul de 3,8989 lei/dolar înregistrat miercuri la 3,8721 lei/dolar, iar euro a scăzut la 4,5005 lei/euro.

Referința anunțată de BNR pentru francul elvețian a crescut cu 0,98 bani, de la 4,5054 lei/franc miercuri.

Cursul pentru francul elvețian anunțat de BNR a atins niveluri record joi și vineri săptămâna trecută, dar și luni, miercuri și joi săptămâna aceasta, ca urmare a eliminării a plafonului minim impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic începând de joi săptămâna trecută, când banca centrală a Elveției a decis să renunțe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunțat de BNR anterior deciziei Băncii Elveției, francul se află în creștere cu 20,7% față de leu.

Pentru dolar, BNR a anunțat joi un curs de 3,8721 lei, în scădere cu 2,68 bani față de recordul de 3,8989 lei/dolar înregistrat miercuri. Evoluția dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană și cea europeană pe piețele externe.

Referința euro a scăzut cu 1,05 bani, la 4,5005 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani și jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente