Acasă Locale Internationale Găgăuzia, între nostalgia față de fosta URSS și teama unui scenariu ucrainean

Găgăuzia, între nostalgia față de fosta URSS și teama unui scenariu ucrainean

Regiunea autonomă găgăuză din Republica Moldova, în care nostalgia față de fosta Uniune Sovietică este în continuare puternică după 23 de ani la destrămarea blocului comunist, se teme că poate să fie antrenată în tulburările crizei care zguduie Ucraina vecină.

„Situația este explozivă, pericolul este mare, dar, din fericire, în Găgăuzia există politicieni moderați care știu că dacă (scenariul ucrainean) se repetă, va fi dificil să fie oprit”, a declarat pentru AFP, în acest reportaj, primarul din Comrat, capitala Găgăuziei.

Regiunea reprezintă 5,4% din teritoriul Republicii Moldova, o țară cu 3,5 milioane de locuitori, majoritatea vorbitori ai limbii române.

Găgăuzia a renunțat în 1994 la veleitățile separatiste, în schimbul unui statut de autonomie, care-i oferă accesul la independență în cazul în care Republica Moldova ar decide să se unească cu România.

Într-un referendum recent, nerecunoscut de către Republica Moldova, cei aproximativ 160.000 de locuitori din Găgăuzia, turcofoni creștini ortodocși pentru care rusa este limba preferată, au optat în proporție de 98% pentru o intrare a regiunii lor în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și au spus „niet” unei aderări la Uniunea Euroepană (UE).

„Este evident că situația din Ucraina a schimbat dinamica și atmosfera în toată regiunea”, a declarat pentru AFP Pirkka Tapiola, reprezentantul UE în Republica Moldova.

El apreciază că „nicio mișcare separatistă nu este pe cale să se creeze” în Găgăuzia, dar „temerile” uneipierderi a identității găgăuze se consolidează odată cu apropierea semnării de către Chișinău a Acordului de Asociere cu UE.

La rândul său, „bașcanul” (guvernatorul) regiunii Mihail Furmuzal dă asigurări că „pentru Găgăuzia, termenul «separatism» este inacceptabil”.

Însă el consideră „corectă” proclamarea de către Crimeea a independenței, având în vedere că drepturile rușilor din Ucraina erau „încălcate” iar „interesele neglijate”.

„Rusia a înțeles că este necesar să promoveze o politică fermă, în interesul propriei națiuni”, afirmă bașcanul, în contextul în care Moscova a mobilizat până la 40.000 de militari la frontiera ucraineană, alimentând temeri cu privire la o invazie.

Pentru a evita ca Găgăuzia să calce pe urmele Crimeei, Republica Moldova – care se confruntă deja cu separatismul republicii autoproclamate Transnistria – „nu trebuie să adere la niciun bloc politic”, a subliniat el.

Republica „Moldova va avea probleme enorme, dacă semnează Tratatul de asociere cu UE. Rusia a spus clar că va introduce taxe suplimentare pentru produsele moldovenești” și-i va trimite acasă pe cei aproximativ 500.000 de moldoveni care munesc, dintre care aproximativ 25.000 sunt găgăuzi, a declarat Furmuzal.

O treime a PIB-ului Republicii Moldova, cea mai săracă țară din Europa, provine din fondurile trimise de către imigranți familiilor.

– „Nu există nimic pentru noi în Europa”

„Aici, suntem atașați față de Rusia, iar singura perspectivă pentru noi și pentru copiii noștri este acolo”, declară Ivan Gavrilov, un agricultor din orașul Ceadîr-Lunga.

„Nu există nimic pentru noi în Europa, nu cunoaștem limba, nu știm la ce să ne așteptăm”, adaugă el, după ce a semnat pentru organizarea unui nou referendum, național de această dată, privind ancorarea Republicii Moldova la Est.

Un cort roșu, ridicat de către partidul socialist în apropiere de statuia lui Lenin, pe strada principală din Comrat, atrage numeroase persoane. Marea majoritate se declară favorabilă unor legături mai strânse cu Moscova.

„Eu sunt născută în Uniunea Sovietică și cred că trebuie să facem parte din Rusia. Pe timpul URSS aveam stabilitate, securitate, garanții sociale. Ne-ar plăcea ca acele timpuri să revină”, spune Olga Patraman, în vârstă de aproximativ 40 de ani, de la Comrat.

Iar Moscova, care pare pregătită să facă totul pentru a-i seduce pe găgăuzi, a anulat recent un embargo, impus importurilor de vinuri moldovenești, dar numai pentru producători din această regiune.

Vii, întinse cât vezi, dau Găgăuziei un aer bucolic.

„Suntem mulțumiți că exporturile de vin au fost reluate, dar aceleași criterii ar trebui să fie aplicate tuturor producătorilor din (Republica) Moldova”, afirmă primarul din Dudoglu.

Candidat în alegerile pentru un nou guvernator, el subliniază că Republica Moldova este necesar să întrețină relații bune atât cu UE, cât și cu Rusia.

Însă, spune el, „nu trebuie să uităm că suntem vecini cu Europa Unită și că nu vom putea zbura peste Ucraina” pentru a fi mai aproape de Rusia.

2 COMENTARII

  1. NU AVEAU DE ALES..BINE CA NU NE-AU AFECTAT SI PE NOI CA TARA , CA SUNTEM APROAPE DE EI.. ORICUM ARMATA ROMANA ERA PREGATITA IN CAZ DE CEVA..

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Fără creșteri de pensie în acest an sau următorul

O creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment trebuie evitată, pentru că economia nu o poate susţine, iar în...

PNL a depus sesizarea de neconstituționalitate privind numirea lui Iordache

Liberalii au depus, joi, sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al...

Florin Zamfirescu despre închisoarea COVID și conducerea acesteia

Actorul Florin Zamfirescu este nemulţumit de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus şi declară că actualii conducători sunt...

Toleranța înțeleasă și promovată într-un mod greșit.

Papa Francisc militează pentru căsătoriile între homosexuali! Cere o lege specială . Papa Francisc îndeamnă, într-un documentar difuzat miercuri...

Comentarii recente