Acasă Locale Internationale Gorbaciov: Între Rusia și SUA a izbucnit un Război Rece și riscă...

Gorbaciov: Între Rusia și SUA a izbucnit un Război Rece și riscă să devină conflict armat

Un nou Război Rece a izbucnit între ruși și americani și ar putea să degenereze într-un conflict armat, a declarat joi ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

„Auzim vorbindu-se doar despre sancțiuni ale Americii și Uniunii Europene contra Rusiei. Și-au pierdut mințile?”, a declarat Gorbaciov, citat de agenția Interfax.

„America s-a rătăcit în adâncul junglei și ne trage după ea”, a adăugat inițiatorul Perestroikăi, apreciat în Occident pentru rolul pe care l-a jucat în prăbușirea Zidului Berlinului, în 1989.

„Iar pentru a spune lucrurilor pe nume, ea (America) ne antrenează într-un nou Război Rece, încercând în mod deschis să-și urmeze ideea genială de a vrea să triumfe întotdeauna”, a criticat fostul lider, în vârstă de 83 de ani.

„Unde ne va aduce asta pe toți? Războiul Rece este deja declarat. Iar după aia? Nu sunt în măsură să dau asigurări că Războiul Rece nu se va transforma într-un război adevărat. Frică mi-e că ei (americanii) își vor asuma acest risc”, a subliniat el.

Aceste declarații alarmiste ale lui Mihail Gorbaciov apar pe fondul crizei ucrainene și deteriorării relațiilor dintre Rusia și Occident, la un nivel fără precedent de la implozia URSS-ului în 1991.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia și izbucnirea unui conflict care s-a soldat cu peste 5.000 de morți începând din aprilie în estul Ucrainei, Washingtonul și Bruxelles-ul au impus mai multe serii de sancțiuni economice Rusiei.

Vicepreședintele american Joe Biden a amenințat miercuri cu noi sancțiuni, afirmând că prețul pe care-l are Moscova de plătit „va continua să crească”, dacă Rusia nu încetează să-i susțină pe proruși în Ucraina.

Miniștrii europeni de Externe participă joi, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară, în care vor discuta despre atitudinea de adoptat față de Rusia după intensificarea violențelor în estul Ucrainei și bombardarea orașului portuar Mariupol, care s-a soldat sâmbătă cu 30 de morți.

Uniunea Europeană se orientează către o simplă extindere a listei cu persoane sancționate, a anunțat miercuri o sursă europeană. Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, Cei 28 urmează să decidă o prelungire a primei serii de sancțiuni care vizează separatiști ucraineni și lideri ruși. Aceste sancțiuni urmează să expire în martie.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente