Acasă sus Gorghiu: Ponta a greșit încă o data adresantul, își arogă prerogative care...

Gorghiu: Ponta a greșit încă o data adresantul, își arogă prerogative care nu-i aparțin

alina-gorghiu-traian-basescu-nu-are-niciun-fel-de-legatura-cu-pnl-126976-1

Copreședintele PNL Alina Gorghiu afirmă că premierul Victor Ponta, prin solicitarea adresată Opoziției de a discuta pe cinci teme de interes, a ”greșit adresantul”, ea susținând că prim-ministrul își arogă prerogative care nu-i aparțin, dar și că este ”surd” când este vorba de aplicarea legii.

Gorghiu spune, în privința invitației premierului Victor Ponta de a discuta cu Opoziția pe cinci teme, precum legislația financiară, revizuirea Constituției, sistemul electoral, masterplanul pe Transport și legile siguranței, că acesta ”a greșit încă o dată adresantul”.

”Dacă Victor Ponta este depășit de anumite probleme sau dorește stabilirea unei poziții unitare, la nivelul întregii clase politice, în legătură cu anumite teme, se poate adresa, în acest sens președintelui. Domnul Ponta nu este președintele României pentru a se erija în mediator, nu poate fi și președinte de partid și mediator și prim-ministru și deputat. Singura instituție care poate asigura o mediere între partide, pe diverse teme, este Președintele României. Acesta este de altfel și spiritul Constituției, la care noi ca oameni politici trebuie să ne raportăm permanent. Dialogul politic trebuie să aibă și finalitate, altfel este doar o pierdere de timp pentru a spăla imaginea unui politician sau altul”, susține copreședintele PNL.

Gorghiu afirmă că Ponta ”încearcă să se substituie nu doar președintelui României, ci și Parlamentului”. ”Există o comisie de Cod electoral care funcționează. Domnul Ponta dorește o supralegiferare la nivel de partid. Ar fi util ca domnul Ponta să ne comunice dacă dorește desființarea acestei Comisii sau chiar desființarea Parlamentului. De asemenea, legile siguranței naționale își urmează parcursul firesc în aceeași instituție, Parlamentul României, o instituție care pentru domnul Ponta se pare că nu există”, mai spune liderul PNL.

De asemenea, în privința temei legate de construcția de autostrăzi, Gorghiu precizează că acesta este atributul Executivului, iar ”adevăratul motiv pentru care Ponta dorește să se consulte cu opoziția, în privința autostrăzilor, este să facă PNL complice la jaful care se prefigurează în cazul autostrăzii Comarnic-Brașov”.

Totodată, Gorghiu susține că ”problemele interne ale PSD nu trebuie exportate la nivelul societății”. ”Dacă Ponta nu mai găsește suport în interiorul partidului, pentru a lua decizii, calea corectă este înaintarea demisiei, nu asumarea unor noi atribuții constituționale, pe care, repetăm, nu le deține”, se arată în comunicat.

Liderul PNL menționează că ar fi dorit ”mai mult dialog” atunci când Guvernul ”a legiferat prin Ordonanță de urgență traseismul politic, atunci când a îngrădit dreptul la vot al diasporei sau când dă ordonanțe de urgență în interes propriu, de grup ori de partid”.

Copreședintele PNL mai spune că ”aparenta deschidere către dialog și consens arată, de fapt, încă o dată, cât de nedemocratic gândește Victor Ponta”.

”Sub pretextul dialogului se ascunde, de fapt, dorința de a ocoli Constituția și de a suprima rolul insituțiilor în stat. Consensul la care face apel domnul Ponta, zi de zi, exista doar pe vremea lui Ceaușescu, atunci când Parlamentul și Guvernul erau subordonate secretarului general al PCR. Dialogul este bun și dorim să-l realizăm, sub autoritatea Președintelui, dar Parlamentul trebuie să funcționeze în continuare. La rândul său, Guvernul trebuie să ia decizii, nu să aștepte dezbaterile politice între partide. Executivul condus de Victor Ponta trebuie să organizeze, de exemplu, alegerile parțiale, acolo unde au fost vacantate funcții publice și comunitățile nu mai au reprezentanți. Ponta este surd, însă, atunci, când este vorba de aplicarea legii. ÎI solicităm, încă o dată, să intre în legalitate și să organizeze, de urgență, alegeri parțiale. Pentru a aplica legea nu este nevoie de consultări politice”, a mai declarat Gorghiu.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a cerut, luni, în BPN, mandat pentru a-i invita la dialog pe copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, asupra a cinci teme, precum legislația financiară, revizuirea Constituției, sistemul electoral, masterplanul pe Transport și legile siguraței.

”Azi ( luni, nr) vă voi propune – sper să am sprijinul în acest sens, să adresez și în calitate de președinte al PSD și de prim-minsitru, o invitație, o scrisoare către conducerea PNL-PDL, doamna președintă Gorghiu și domnul Blaga, pentru ca în cel mai scurt timp să avem o întâlnire pe cele cinci teme esențiale”, a spus Ponta în debutul ședinței BPN a PSD, la care presa a avut acces.

El a arătat că prima temă de discuție vizează revizuirea Constituției.

A doua temă, potrivit lui Ponta, se referă la sistemul electoral, unde, dacă nu există niște decizii politice, discuțiile nu au cum să progreseze.

A treia temă privește Masterplanul pe Transport. Ponta a arătat că miniștrii Rus, Teodorovici și Vâlcov trebuie să stabilească dacă se va merge mai departe cu masterplanul de transport, așa cum a fost convenit cu CE.

Ponta a spus că a patra temă de discuție se referă la legile siguranței naționale. ”Eu cred că discutăm în presă și fiecare vorbește separat. Trebuie să ne așezăm toți la masă, să vedem decizia CCR și să luăm o decizie legislativă clară”, a spus Ponta despre legile siguranței.

El a arătat că a cincea temă se referă la a vedea în ce măsură Parlamentul și Executivul pot interveni în legislația financiar-bancară, pentru ca a preveni viitoare crize ”care, din păcate, vor apărea de fiecare dată”.

”Acum au de suferit 75.000 de oameni care au credite în franci elvețieni. Însă, dincolo de ceea ce se poate sau nu se poate face pentru ei, vreau să știm dacă la nivel legislativ România îndeplinește toate criteriile legislative pe plan european în așa fel încât posibile alte crize pe plan internațional financiar să afecteze cât mai puțin populația din România”, a spus Ponta.

El a arătat că, dacă va primi un mandat pozitiv de la BPN, va transmite această invitație la discuții și UDMR și PPDD.

- Advertisment -

Cele mai populare

A fost reactualizată lista țărilor cu risc epidemiologic

Joi, 29 iulie a.c., a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În acest context, toți...

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Comentarii recente