Acasă Locale Internationale Francul elvețian a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depășind rubla

Francul elvețian a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depășind rubla

franc-elvetian800

Fluctuațiile francului elvețian au devenit mai mari decât ale rublei, care a fost în ultimele 12 luni cea mai volatilă monedă din lume, după ce Banca Națională a Elveției a abandonat săptămâna trecută în mod neașteptat plafonul valutar.

„Anunțul băncii centrale a Elveției a fost o surpriză majoră pentru piață. Există mulți factori negativi în jurul rublei, dar în privința volatilității este posibil ca momentul cel mai dificil să fi fost depășit”, a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International în Londra, potrivit datelor Bloomberg.

Volatilitatea francului elvețian a atins nivelul de 261%, fiind peste cea a rublei, într-un grafic realizat de Bloomberg, după decizia Băncii Naționale a Elveției de a renunța la cotația minimă de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masivă a monedei elvețiene.

Instabilitatea rublei a crescut după ce Rusia a permis în noiembrie fluctuația liberă a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declanșată de prăbușirea prețurilor petrolului și sancțiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

În 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245%, în urma deciziei Băncii Rusiei de a majora dobânda de politică monetată la 17%, pentru susținerea monedei. Rubla continuă să fie cea mai instabilă monedă de pe piețele emergente.

- Advertisment -

Cele mai populare

De frica ursului l-a prins noaptea în copac

Întâmplare de-a râsul-plânsul în județul vecin. În timp ce culegea ciuperci în pădure, un bărbat din Jibou a...

Situația COVID în județ și în țară

Până astăzi, 17 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate1.080.070 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus...

România – groapa de gunoi a Europei?

În ultimele zile Poliția de Frontieră Română a interzis intrarea în țară a peste 37 tone de deșeuri....

A fost montat sensul giratoriu de la Burdea

Încă de aseară s-a lucrat la montarea sensului giratoriu de la Burdea. În această dimineață, cititorii noștri...

Comentarii recente