Acasă Locale Internationale Francul elvețian a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depășind rubla

Francul elvețian a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depășind rubla

franc-elvetian800

Fluctuațiile francului elvețian au devenit mai mari decât ale rublei, care a fost în ultimele 12 luni cea mai volatilă monedă din lume, după ce Banca Națională a Elveției a abandonat săptămâna trecută în mod neașteptat plafonul valutar.

„Anunțul băncii centrale a Elveției a fost o surpriză majoră pentru piață. Există mulți factori negativi în jurul rublei, dar în privința volatilității este posibil ca momentul cel mai dificil să fi fost depășit”, a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International în Londra, potrivit datelor Bloomberg.

Volatilitatea francului elvețian a atins nivelul de 261%, fiind peste cea a rublei, într-un grafic realizat de Bloomberg, după decizia Băncii Naționale a Elveției de a renunța la cotația minimă de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masivă a monedei elvețiene.

Instabilitatea rublei a crescut după ce Rusia a permis în noiembrie fluctuația liberă a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declanșată de prăbușirea prețurilor petrolului și sancțiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

În 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245%, în urma deciziei Băncii Rusiei de a majora dobânda de politică monetată la 17%, pentru susținerea monedei. Rubla continuă să fie cea mai instabilă monedă de pe piețele emergente.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente