Acasă Politica International GRIPA VS COVID 19-ADEVAR VS MANIPULARE

GRIPA VS COVID 19-ADEVAR VS MANIPULARE

 

Graficul care arată diferența frapantă de mortalitate dintre COVID-19 și gripă: “E mult, mult mai rău” Dacă măsurăm mortalitatea provocată de gripa sezonieră în același fel în care măsurăm și numărul de decese cauzate de COVID-19, luând pur și simplu cifrele oficiale confirmate, atunci vedem că diferența dintre cele două este pur și simplu uriașă, arată un medic american, citat de Washington Post.

Doctorul urgentist Jeremy Samuel Faust, de la Brigham and Womens Hospital, totodată instructor la Harvard Medical School, a demonstrat în mod clar diferența dintre mortalitatea COVID-19 și cea a gripei sezoniere. Un grafic publicat de Washington Post pe baza comparației sugerate de medic ia în calcul strict decesele confirmate provocate de gripa sezonieră în ultimii ani în SUA (marcate cu albastru) și pe cele confirmate provocate de coronavirus anul acesta (marcate cu negru). Diferența este vizibilă și arată că noul coronavirus a ucis deja de opt ori mai mulți americani.

Un lucru important de subliniat este că epidemia de COVID-19 este în plină desfășurare, în vreme ce cea de gripă a trecut de perioada cea mai grea, notează Faust.

Explicația medicului are un rost. Numeroși oficiali și chiar experți au subliniat în luna martie, dar și după aceea, că epidemia de COVID-19 nu este mai gravă decât o gripă. Printre cei care au afirmat acest lucru s-au numărat responsabili americani, inclusiv președintele Donald Trump, care a făcut deseori comparații între coronavirus și virusul gripal, despre care a spus că omoară la rândul lui zeci de mii de americani în fiecare an.

“E însă ca și cum ai compara mere cu portocale”, a atras atenția medicul Faust si asta pentru că numărul deceselor provocate de gripă la care face referire Trump este unul estimat, nu unul confirmat oficial. Mai exact, numărul deceselor cauzate de gripă și confirmate oficial în ultimii șapte ani în SUA a fost undeva între 3.448 și 15.620 pe an, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor. Dar cifrele finale anunțate și apoi vehiculate de Trump și de alții – între 26.339 și 52.664 pe an – au fost obținute în urma unor estimări pe baza unor modele epidemiologice, care luau în calcul faptul că cifrele confirmate prin testare sunt subestimate.

Toți cei care au comparat în SUA gripa cu coronavirusul au comparat prin urmare niște cifre estimate cu niște cifre confirmate în mod direct prin testare.

Comparațiile dintre gripă și COVID-19 au fost făcute și în România.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, declara în februarie, că noul coronavirus este “de 10 ori mai slab decât virusul gripal”. O comparație între decesele provocate de gripă în România și cele provocate de COVID-19 este la fel de izbitoare precum cea din SUA, chiar dacă rata mortalității în țara noastră este mult mai mică decât cea de peste Ocean. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, de la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 73 de decese confirmate cu virus gripal. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 197 decese confirmate cu virus gripal.
Numărul deceselor provocate de COVID ajunsese însă, duminică seară, la 790, iar epidemia nu a luat sfârșit.

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente