Acasă sus Guvernul a avizat favorabil proiectul de sancționare a dezvăluirii de informații din...

Guvernul a avizat favorabil proiectul de sancționare a dezvăluirii de informații din dosare penale

Inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informații care nu au caracter public dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare se pedepsește cu închisoarea, a fost avizată favorabil de Guvern.

Avizul a fost formulat în ședința de miercuri, printr-un punct de vedere referitor la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, provenit din propunerea legislativă inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae.

Inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informații care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepsește cu închisoarea, a trecut tacit de Senat la începutul lunii octombrie.

Propunerea legislativă a senatorului Șerban Nicolae modifică Legea nr. 266/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare, în sensul reformulării dispozițiilor articolelor 276 și 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiției și respectiv compromiterea intereselor justiției.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declarația publică cu caracter nereal, făcută cu intenție, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părți, direct sau prin reprezentanți autorizați, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfășurare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informații confidențiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obțină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoștință de acestea, în virtutea unei calități stabilite de lege sau a atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluție de netrimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoștință de acestea, în virtutea unei calități stabilite de lege sau a atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Dezvăluirea de informații care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 3 ani.

Dacă fapta este săvârșită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală pedeapsa este de închisoare de la 2 la 5 ani.

Nu constituie infracțiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activități ilegale comise de instanță sau de organul de urmărire penale, în cursul cercetării unei cauze.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a susținut că, prin propunerea sa legislativă ziariștii nu riscă sancțiuni dacă publică dezvăluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informații către presă.

Camera Deputaților este forul decizional.

În octombrie, ministrul Justiției a declarat că inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal trebuie discutată în Camera Deputaților, pentru a se decide dacă va fi adoptată, susținând că nu crede că intenția parlamentarului a fost de a pedepsi jurnaliștii, ci de a găsi „o formulă de prevenire a scurgerilor de informații de la instanțe”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Sfântul Dimitrie-Dumitru

În luna octombrie, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir si facatorul de...

Trecerea la ora de iarnă.Cum facem față tulburărilor de somn?

Trecerea la ora de iarnă poate avea efecte neplăcute asupra multor persoane, cum ar fi tulburările de somn și de dispoziție.

De ce se teme Donald Trump de votul prin corespondență?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA mai mult ca sigur nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor așa cum s-a...

Pandemia îndatorează puternic ţările UE. România, la mijlocul clasamentului

Datoria publică a avansat în UE, în ultimul an, până la 87,7% din PIB-ul Uniunii (T2/2020), cu opt puncte procentuale peste nivelul...

Comentarii recente