Acasă Locale Stiri Satu Mare Imobile gratuite pentru Episcopia Maramureș-Sătmar, unde preoți au făcut campanie pro Ponta

Imobile gratuite pentru Episcopia Maramureș-Sătmar, unde preoți au făcut campanie pro Ponta

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, proiectul de hotărâre fiind inclus pe agenda ședinței de marți a Guvernului.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie, după ce la slujba de sâmbătă, conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, i-a îndemnat pe credincioșii din județele Satu Mare și Maramureș, în fața unor politicieni din coaliția de guvernare, să se prezinte duminică la urne și să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale pe cel pe care l-a definit ca fiind „al nostru, un creștin ortodox, care își face semnul Sfintei Cruci”.

În Maramureș și Satu Mare au fost înregistrate, în primul tur al alegerilor prezidențiale, cele mai mici diferențe de vot în favoarea lui Klaus Iohannis(ACL) față de premierul Victor Ponta (PSD), de 36,55% la 36,46% în Maramureș și de 32,37% la 31,63% în Satu Mare.

Proiectul stabilește „transmiterea, fără plată, în proprietatea unităților de cult deținătoare a unor imobile aflate în domeniul privat al statului și în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, respectiv a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului” și este inițiat de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea pentru Restituirea Proprietăților și Secretariatul de Stat pentru Culte.

Aceeași procedură va fi aplicată de Guvern și pentru Arhiepiscopia Târgoviștei, pe agenda Guvernului fiind introdus și un proiect prin care un imobil folosit în prezent de către Arhiepiscopie este cedat gratuit în proprietatea acesteia. Și acest act normativ este inițiat de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului și Secretariatul de Stat pentru Culte.

La finalul ședinței de marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare „anumite evaluări”.

„S-au amânat, mai trebuie făcute niște evaluări. S-a amânat pentru o dată ulterioară”, a spus Calotă.

Conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, le-a spus credincioșilor din județele Satu Mare și Maramureș, la slujba de sîmbătă, că trebuie să fie „responsabili” și să meargă mai mulți la vot, pentru că au fost codași și nu e frumos.

„De aceea, duminica viitoare – nu asta, de mâine, ci cealaltă – să dați dovadă de iubire de neam și țară și de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt de-ai noștri și e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut. Mai mult poate nu a putut, important, dacă nu pot face bine, să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere și unii vor spune «Votați-l pe al nostru» și ceilalți, »Votați-l pe al nostru», iar noi vă spunem «Votați-l pe al nostru! Trebuie să fie creștin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce”, a spus episcopul credincioșilor, printre care sunt indicați și deputatul de Satu Mare OvidiOvidiu Silaghireședintele CJ Satu Mare, ambii Partidul Liberal-Reformator condus de Tăriceanu, care îl susține pe Ponta în alegerile prezidențiale.

Potrivit acelorași imagini, episcopul vicar a cerut preoților să se așeze în frunte și să îi conducă pe credincioși la urna de vot, după slujba de duminică.

„Părinții, vă puneți în fruntea credincioșilor, așa v-am spus, da ? De la biserică nu îi lăsați, nu doar că îi îndemnați. Vă puneți în fruntea credincioșilor și de la biserică, direct la vot în haină preoțească”, a cerut episcopul.

Tot presa locală a prezentat imagini cu un alt preot, și anume părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Țeghea din județul Satu Mare, care, avându-l alături pe liderul organizației județene a PSD, Mircea Govor, le spune credincioșilor din biserică: „Este în jurul nostru și Mircea Govor, care și el este ortodox, este împreună cu noi și ne îndeamnă și el să fim uniți și să votăm cu cei care sunt ortodocși, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !”.

Gândul a prezentat, luni, înregistrări în care președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, țipă la colegii săi de partid și îi amenință pe directorii de școli, pe șefii de deconcentrate, dar și pe preoții din județ că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câștiga prezidențialele.

Imaginile survin unor alte înregistrări în care, de exemplu, într-o biserică din Paris, secretarul general al PSD pentru diaspora și un deputat PSD le spune credincioșilor: „Îndrăznesc să merg mai departe și să vă spun că Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu măsuri și le-a implementat pentru dumneavoastră. Vă rog frumos să vă gândiți foarte bine și să mergeți corespunzător, după cum simțiți. Vă mulțumesc frumos”, discurs întrerupt, în unele momente, de huiduieli.

În 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române susținea că își reînnoiește solicitarea către membrii bisericii de a evita implicarea celrului în politică, arătând că propriile hotărâri și canoane bisericești le interzic acestora să facă politică partinică și să participe la campanii electorale, iar cei vor încălca aceste reguli și legământul depus la hirotonie ar răspunde în fața instanțelor disciplinare și de judecată ale BOR, având de ales între cariera politica și misiunea preoțească, pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler.

În ultimele săptămâni, Guvernul a alocat din Fondul de rezervă mai multe milioane de lei pentru mănăstiri, catedrale și centre eparhiale.

La sfârșitul lunii octombrie, președintele Traian Băsescu a declarat că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat, evident, în campania pentru prezidențiale în sprijinul PSD, explicația ținând de interesele financiare susținute de Guvern, menționând și că „Victor Ponta nu a lăsat vreo icoană nepupată în România”.

Biserica s-a aflat constant în topul încrederii românilor reflectată în sondajele de opinie.

- Advertisment -

Cele mai populare

La pescuit pe lacul din Grădina Romei

Marți, 3 august a.c., în jurul orei 17:00, mai mulți sătmăreni, adulți și copii, s-au pus să pescuiască...

Deținuții din Penitenciarul Satu Mare vor ajuta la mutarea Bibliotecii în noul sediu

Consiliul Județean Satu Mare anunță că până la sfârșitul anului, Biblioteca Județeană Satu Mare se va muta în...

Primăria municipiului Satu Mare scoate la concurs postul de arhitect șef

La sfârșitul lunii iunie a.c., Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care, speră guvernanții, să...

Unul dintre cei mai bine cotați barberi internaționali, a susținut un seminar la Satu Mare

În perioada 1 - 2 august a.c., la Satu Mare a avut loc un workshop de barbering, susținut...

Comentarii recente