luni, iunie 17, 2024
AcasăCosul cu vipereImpostura, cultura și harababura

Impostura, cultura și harababura

cos-vipere-nou3Trimițând înspre noi amenințări cu damf de șantaj și categorisindu-ne drept „gunoaie”, Gigică, (încă!) șeful casei de cultură unde geme Zamfirescu de groază că numele său a ajuns să fie purtat de un astfel de hogeac anticultural, a crezut că ne va pune cu botul pe labe și ne vom ascunde înfricoșați.

După cum se vede, nu prea i-a reușit, așa cum, mai nou, nu îi mai reușește să păcălească autoritatea finanțatoare, recte Consiliul Local Satu Mare, cu lenea și indolența patentată.

Este bine că totuși obraznicul ăsta sfertodoct a folosit cuvântul „gunoi” pentru că am încercat să vedem de unde vine asocierea aceasta de tip cvasi-freudian și imediat ne-am amintit de scandalul unor diplome de calificare absolut ilegale eliberate de „casa” aceasta, care au făcut obiectul unei anchete a Poliției. Pare-se mușamalizată.

N-ar fi lipsit de interes să se scarmene un pic și organigrama, nu de alta, dar să vadă și onor Primăria Satu Mare cam pe unde se împrăștie banii de personal. Se știe doar, că angajați ai Casei de Cultură, prestează pe la alte instituții! Care o fi dedesubtul acestei stranii generozități, vom povesti noi, la momentul cel mai potrivit, care, de altfel, nu este prea departe.

Iar dacă s-ar verifica și modul arbitrar în care sumele pentru manifestările culturale au fost risipite pe niște paranghelii la care nu a participat aproape nimeni, că deh, unele erau organizate doar pentru a satisface gusturile fostului primar Ilyes, multe lucruri am mai afla!

Bine ar fi să se verifice numărul și activitatea formațiilor culturale pe care casa de cultură sătmăreană le are, pe bune. Niște făcături bizare și incerte care nu prea au nici în clin, nici în mânecă, cu această instituție

Și dacă tot nu se vor dumiri cei de la Primărie, să facă bine și să compare activitățile pe care le organizează cei de la Zamfirescu, cu cele de la Casa de Cultură din Carei, de pildă, un oraș fix de cinci ori mai mic decât Satu Mare, dar cu o activitate de cel puțin de 100 de ori mai bogată și mai valoroasă, și de abia atunci o să avem o imagine despre locul și rolul instituției de cultură care ar trebui să fie cea mai importantă din întreg orașul. Vi se pare cumva că ultima frază este doar o glumă sinistră?

Dacă nu vreți să vă mai plictisim cu lipsa de activitate din anul 2012, analizați vă rog măcar, care au fost manifestările zamfirene, de la ziua lui Eminescu sau de 24 ianuarie 2013 și până în ziua de astăzi!

Instituția aceasta, care ar trebui să se ocupe de educația culturală a unui muncipiu de peste 100.000 de locuitori, este „mână moartă” , de mai bine de două decenii și se vede treaba că acest mic amănunt nu a deranjat până acum pe nimeni dar ceva semne de „reparație” încep deja să se vadă.

A trebuit să apară scandalul celor două festivaluri bugetivore – Samfest Rock și Festivalul de Jazz – ca până la urmă, Consiliul Local Satu Mare să cadă totuși pe gânduri.

Poate că a venit și vremea unor clarificări și în acest domeniu, nu de alta, dar este mare păcat ca un oraș ca Satu Mare să aibă o activitate culturală foarte aproape de zero barat dar în mod paradoxal, întreținută cu cheltuieli uriașe!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente